Hyppää pääsisältöön

Barack Obaman virkaanastujaiset

Yhdysvaltain uusi presidentti Barack Hussein Obama vannoi valansa Capitol-kukkulalla satojen tuhansien ihmisten seuratessa seremoniaa tapahtumapaikalla.

Obama on Yhdysvaltojen 44. presidentti ja maan ensimmäinen musta presidentti.

Barack Obama vannoi lyhyen virkavalansa toistaen korkeimman oikeuden puheenjohtajan John Robertsin lukeman valatekstin. Virkavalan jälkeen Obama piti ensimmäisen puheensa Yhdysvaltain presidenttinä.

Ennen Obamaa Yhdysvaltain varapresidenttin virkavalan vannoi Obaman aisapari Joe Biden.

Capitolin edustalle ja National Mall -alueelle oli kerääntynyt satoja tuhansia ihmisiä, ja kaikkiaan jopa kahden miljoonan ihmisen arvioidaan seuranneen alueella Barack Obaman virkavalaa.

Capitolin edustalle rakennetulle juhla-alueelle olivat saapuneet kaikki Yhdysvaltain elossa olevat entiset presidentit sekä muun muassa osavaltioiden poliittista johtoa, diplomaattikuntaa ja muita kutsuvieraita.

Obama rohkaisi puheessaan uudistuksiin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama rohkaisi ensimmäisessä puheessaan kansakuntaa edessä olevien vaikeuksien edessä.

Puheessaan presidentti sanoi, että on tänään on aika lopettaa kapeiden etujen suojeleminen ja ikävien päätösten lykkääminen tuonnemmaksi ja aloittaa työ Amerikan rakentamiseksi uudelleen.

Maan talouden tila vaatii nopeita ja rohkeita päätöksiä, ja me toimimme, luomme uusia työpaikkoja ja perustaa taloudelliselle kasvulle, lupasi Obama. Kansallista infrastruktuuria rakennetaan ja aurinko, tuuli ja maaperä valjastetaan tuottamaan polttoainetta pyöritämään liikennettä ja tehtaita ja oppilaitokset muutetaan vastaamaan uuden ajan vaatimuksia, Obama sanoi.

Kaiken tämän voimme tehdä ja myös teemme, vakuutti presidentti.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Obama sanoi, että Yhdysvallat palauttaa vastuullisesta Irakin Irakilaisille ja rakentaa rauhan Afganistaniin. Yhdysvallat työskentelee väsymättä myös ydinaseuhkan vähentämiseksi ja maapallon lämpenemisen estämiseksi.

Emme pyytele anteeksi elämäntapaamme emmekä epäröi sen puolustamisessa, mutta sanomme niille jotka pyrkivät tavoitteisiinsa terrorilla ja viattomien tappamisella: henkeämme ei voida murtaa, me voitamme teidät, Obama vakuutti.

Presidentti lupasi apua maailman köyhille

Presidentti suuntasi viestinsä myös muslimimaille ja sanoi, että Yhdysvallat etsii uutta tietä, joka perustuu keskinäisille eduille ja keskinäiselle kunnioitukselle.

Osoittaen sanansa maailman johtajille, jotka pitävät valtaa korruption ja petoksen avulla ja hiljentävät toisinajattelijat, Obama sanoi, että he ovat historian väärällä puolella. Mutta Yhdysvallat ojentaa kätensä heille, jos he ovat valmiit siihen tarttumaan, Obama sanoi.

Obama lupasi myös maailman köyhille maille, että hän työskentelee yhdessä niiden kanssa, jotta niiden maatalous menestyy, puhdas vesi pääsee virtaamaan ja nälkäiset ruokitaan aineellisesti ja henkisesti.

Teksti: YLE Uutiset

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto