Hyppää pääsisältöön

Äiti älä lyö

Keskimäärin yksi lapsi joutuu joka päivä pitkäaikaiseen sairaalahoitoon, koska omat vanhemmat ovat pahoinpidelleet häntä. Äiti lyö useammin kuin isä.

2000-luvun puolenvälin jälkeen Helsingin lastenklinikalla tehdyissä pahoinpitelyselvityksissä kaikki vakavat kallonsisäiset vammat olivat alle kuuden kuukauden ikäisillä lapsilla.

Toimittaja Juha Portaankorvan vaikuttavassa reportaasissa sekä tekijät että uhrit kertovat synkkiä tarinoitaan.

Mervi on käynyt yksinäistä kamppailua omia hysteerisiä raivokohtauksiaan ja lastensa kovakouraista kohtelua vastaan. Päiville puolestaan oli shokki, kun öiset imetykset päättyivät aviomiehen raivoon ja hakkaamiseen.

Ohjelmassa mennään hetkeksi lyöjän pään sisään. Mikä synnyttää niin paljon vihaa ja raivoa, että se on pakko purkaa ulos viattomiin, pahimmillaan omiin puolustuskyvyttömiin lapsiin? Lapsensa hakkaaja on usein ollut itse lapsena hakattu. Miten tällainen sukupolvesta toiseen jatkuva vihan ketju saataisiin poikki?

Teksti: Juha Portaankorva

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto