Hyppää pääsisältöön

Lasten ruumillinen kuritus hyväksyttiin vielä 1960-luvulla

Valtaosa 60-luvun suomalaisista hyväksyi lasten ruumiillisen kurituksen. "Jos lapsi tarvitsee ruumiillista kuritusta, sitä olisi annettava."

Vuonna 1966 tehdyssä ohjelmassa tarkastellaan eri Pohjoismaiden suhtautumisesta lasten kuritukseen. Tanskalaisissa kouluissa sallittiin 60-luvulla vielä rottinkikepillä lyöminen.

Suomen laki ei määrännyt rangaistusta lievästä pahoinpitelystä, mikäli vammojen aiheuttajan katsottiin käyttäneen laillista kurinpitovaltaansa.

Poliisineuvos Kosti Vasa uskoo, että koulujen kurinpito-ongelmiin ja nuorisorikollisuuden kasvuun voidaan vaikuttaa vain ruumillisilla rangaistuksilla.

"Lapsille olisi mahdollisimman vakavasti opetettava, ettei mitään pahaa saa tehdä ilman kohtalokkaita seurauksia."

Vanhempien oikeus holhokkiensa ruumilliseen kuritukseen kiellettiin Ruotsissa vuonna 1979 ja Suomessa vuonna 1984.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto