Hyppää pääsisältöön

Pääomasijoittaja Pentti Kouri

Kemijärvellä 12. helmikuuta vuonna 1949 syntynyt sijoittaja Pentti Kouri loi mittavan omaisuuden pörssikaupoilla 80-luvun lopulla. Hän tuli tunnetuksi ns. Kouri-kaupoista.

Kouri-kaupoissa SYP:n ja Sammon osakkeita ostettiin veroparatiiseihin rekisteröityjen yhtiöiden nimiin KOP:n lainoituksella.

Kouri oli mukana järjestelemässä Kansallis-Osake-Pankin ja Pohjolan yhteistä Suomen Yhdyspankin epäonnistunutta nurkanvaltausoperaatiota, joka oli Kouri-kaupan taustalla.

Pankkitarkastusviraston mukaan kauppojen rahoituksessa oli rikottu liikepankkilakia sopimalla voitonjaosta sijoittajan ja pankin välillä. KOP kärsi kaupoista huomattavat tappiot.

Myöhemmin Kouri palasi Yhdysvaltoihin ja perusti hakukonepalvelun Hakia.comin.

Kouri oli innokas taideharrastaja ja nykytaiteen kerääjä. Hänen 80 - 90 -lukujen kansainvälinen huippukokoelmansa päätyi Postipankille ja lopulta nykytaiteen museoon Kiasmaan Kouri-kokoelman nimellä.

Hän jatkoi taiteenkeräilyä myös Yhdysvalloissa ja saavutti merkittävän aseman sikäläisissä taidepiireissä. Kouri kuoli Los Angelesissa Yhdysvalloissa 22. tammikuuta 2009.

Teksti: YLE uutiset, Seija Aunila