Hyppää pääsisältöön

Pääomasijoittaja Pentti Kouri

Kemijärvellä 12. helmikuuta vuonna 1949 syntynyt sijoittaja Pentti Kouri loi mittavan omaisuuden pörssikaupoilla 80-luvun lopulla. Hän tuli tunnetuksi ns. Kouri-kaupoista.

Kouri-kaupoissa SYP:n ja Sammon osakkeita ostettiin veroparatiiseihin rekisteröityjen yhtiöiden nimiin KOP:n lainoituksella.

Kouri oli mukana järjestelemässä Kansallis-Osake-Pankin ja Pohjolan yhteistä Suomen Yhdyspankin epäonnistunutta nurkanvaltausoperaatiota, joka oli Kouri-kaupan taustalla.

Pankkitarkastusviraston mukaan kauppojen rahoituksessa oli rikottu liikepankkilakia sopimalla voitonjaosta sijoittajan ja pankin välillä. KOP kärsi kaupoista huomattavat tappiot.

Myöhemmin Kouri palasi Yhdysvaltoihin ja perusti hakukonepalvelun Hakia.comin.

Kouri oli innokas taideharrastaja ja nykytaiteen kerääjä. Hänen 80 - 90 -lukujen kansainvälinen huippukokoelmansa päätyi Postipankille ja lopulta nykytaiteen museoon Kiasmaan Kouri-kokoelman nimellä.

Hän jatkoi taiteenkeräilyä myös Yhdysvalloissa ja saavutti merkittävän aseman sikäläisissä taidepiireissä. Kouri kuoli Los Angelesissa Yhdysvalloissa 22. tammikuuta 2009.

Teksti: YLE uutiset, Seija Aunila

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto