Hyppää pääsisältöön

Pieniä valheita paljastuu, kun papin vaimo hairahtuu Matti Ijäksen tv-elokuvassa

Papin nuori vaimo hairahtuu tekemään junassa syrjähypyn. Yllättäen junatuttavuus ilmestyy nikkaroimaan pappilan remonttia, ja papinkin taito anteeksiantoon joutuu koetukselle. Matti Ijäksen ohjaama ja yhdessä Heikki Reivilän kanssa käsikirjoittama tv-elokuva on vuodelta 1994.

Papinrouvan ja remonttimiehen suhde räiskyy intohimoisena. Samalla kun pappilan terassi saadaan kuntoon, edessä on kolmiodraama: pappi, papin vaimo ja remonttimies.

Kirkonmies julistaa jo virkansa puolesta armoa ja anteeksiantoa, mutta miten käy, kun tilanne tulee omalle kohdalle ja kun armoa ja anteeksiantoa tarvittaisiin kotipiirissä?

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Matti Ijäs sanoo vuonna 2006 Kari Kyrönsepän tekemässä haastattelussa (katsottavissa artikkelin lopussa), että Pieniä valheita on hänelle merkittävä ja mieluinen elokuva: – Se on sitä sekä teemansa että näyttelijöidensä vuoksi.

– Elokuvan teemoina ovat rakkaus ja anteeksiannon vaikeus. Päähenkilö on pappi, jolla on valta antaa anteeksi, mutta miten hän selviytyy anteeksiannosta itse, kun se osuu kohdalle.

Aihe syntyi lehtiuutisista, joissa ex-aviomies huutaa entistä aviovaimoaan ja jatkaa häirintää vielä kymmenen vuotta avioeron jälkeen.

– Siihen aikaan ei ollut lähestymiskieltoa, joten näitä miehiä roikkui ikkunan alla ase kädessä. Pohdimme käsikirjoittaja Heikki Reivilän kanssa, miksi miesten on niin vaikea antaa anteeksi ja päästä tiettyjen realiteettien yli? Ja miksi tämä aina toistuu?

Vaikka elokuvan teema on vakava, mukana on Matti Ijäkselle tunnusomaiseen tapaan myös komiikkaa ja karua huumoria. Pääosissa on nimekäs näyttelijäkaarti: Vesa Vierikko, Pirjo Moilanen, Lasse Pöysti, Martti Suosalo, Matti Pellonpää ja Paavo Liski.

Näytteitä elokuvasta Pieniä valheita

Matti Ijäs kertoo Pieniä valheita -elokuvasta

Matti Ijäs kertoo elokuvan taustoista vuonna 2006 Kari Kyrönsepän tekemässä haastattelussa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Matti Ijäs on juuri nimetty viisvuotiskaudeksi taiteilijaprofessoriksi. Kyrönseppä viittaa haastattelussa myös Ijäksen nuoruuden uraan uima- ja pellehyppääjänä.

Pieniä valheita -elokuvan tekijät

Rooleissa:
Vesa Vierikko – Erkki
Pirjo Moilanen – Saara
Lasse Pöysti – Ramsey
Martti Suosalo – Kale
Lauri Tuura – Joonas
Matti Pellonpää – Luikki
Paavo Liski - Ahvenainen

Tuotantotiimi:
Käsikirjoitus: Matti Ijäs ja Heikki Revilä
Ohjaus: Matti Ijäs
Tuottaja: Kari Franck
Säveltäjä: Eero Ojanen
Äänisuunnittelija: Ari-Pekka Heikkinen
Pukusuunnittelija: Outi Harjupanta
Lavastussuunnittelija: Paula Salonen
Kuvaussuunnittelija: Pauli Sipiläinen
Leikkaaja: Pipsa Valavaara
Naamioitsija: Pirkko Aiho
Tuotantopäällikkö: Ulla Löppönen
Järjestäjä: Veikko Penttinen
Kuvaussihteeri: Mari Karonen

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto