Hyppää pääsisältöön

Pieniä valheita paljastuu, kun papin vaimo hairahtuu Matti Ijäksen tv-elokuvassa

Papin nuori vaimo hairahtuu tekemään junassa syrjähypyn. Yllättäen junatuttavuus ilmestyy nikkaroimaan pappilan remonttia, ja papinkin taito anteeksiantoon joutuu koetukselle. Matti Ijäksen ohjaama ja yhdessä Heikki Reivilän kanssa käsikirjoittama tv-elokuva on vuodelta 1994.

Papinrouvan ja remonttimiehen suhde räiskyy intohimoisena. Samalla kun pappilan terassi saadaan kuntoon, edessä on kolmiodraama: pappi, papin vaimo ja remonttimies.

Kirkonmies julistaa jo virkansa puolesta armoa ja anteeksiantoa, mutta miten käy, kun tilanne tulee omalle kohdalle ja kun armoa ja anteeksiantoa tarvittaisiin kotipiirissä?

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Matti Ijäs sanoo vuonna 2006 Kari Kyrönsepän tekemässä haastattelussa (katsottavissa artikkelin lopussa), että Pieniä valheita on hänelle merkittävä ja mieluinen elokuva: – Se on sitä sekä teemansa että näyttelijöidensä vuoksi.

– Elokuvan teemoina ovat rakkaus ja anteeksiannon vaikeus. Päähenkilö on pappi, jolla on valta antaa anteeksi, mutta miten hän selviytyy anteeksiannosta itse, kun se osuu kohdalle.

Aihe syntyi lehtiuutisista, joissa ex-aviomies huutaa entistä aviovaimoaan ja jatkaa häirintää vielä kymmenen vuotta avioeron jälkeen.

– Siihen aikaan ei ollut lähestymiskieltoa, joten näitä miehiä roikkui ikkunan alla ase kädessä. Pohdimme käsikirjoittaja Heikki Reivilän kanssa, miksi miesten on niin vaikea antaa anteeksi ja päästä tiettyjen realiteettien yli? Ja miksi tämä aina toistuu?

Vaikka elokuvan teema on vakava, mukana on Matti Ijäkselle tunnusomaiseen tapaan myös komiikkaa ja karua huumoria. Pääosissa on nimekäs näyttelijäkaarti: Vesa Vierikko, Pirjo Moilanen, Lasse Pöysti, Martti Suosalo, Matti Pellonpää ja Paavo Liski.

Näytteitä elokuvasta Pieniä valheita

Matti Ijäs kertoo Pieniä valheita -elokuvasta

Matti Ijäs kertoo elokuvan taustoista vuonna 2006 Kari Kyrönsepän tekemässä haastattelussa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Matti Ijäs on juuri nimetty viisvuotiskaudeksi taiteilijaprofessoriksi. Kyrönseppä viittaa haastattelussa myös Ijäksen nuoruuden uraan uima- ja pellehyppääjänä.

Pieniä valheita -elokuvan tekijät

Rooleissa:
Vesa Vierikko – Erkki
Pirjo Moilanen – Saara
Lasse Pöysti – Ramsey
Martti Suosalo – Kale
Lauri Tuura – Joonas
Matti Pellonpää – Luikki
Paavo Liski - Ahvenainen

Tuotantotiimi:
Käsikirjoitus: Matti Ijäs ja Heikki Revilä
Ohjaus: Matti Ijäs
Tuottaja: Kari Franck
Säveltäjä: Eero Ojanen
Äänisuunnittelija: Ari-Pekka Heikkinen
Pukusuunnittelija: Outi Harjupanta
Lavastussuunnittelija: Paula Salonen
Kuvaussuunnittelija: Pauli Sipiläinen
Leikkaaja: Pipsa Valavaara
Naamioitsija: Pirkko Aiho
Tuotantopäällikkö: Ulla Löppönen
Järjestäjä: Veikko Penttinen
Kuvaussihteeri: Mari Karonen

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto