Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Insuliinimurha

Raision poliisiasemalle tuli ilmoitus 12. päivä joulukuuta 1994 Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. Sairaalaan oli kuukautta aikaisemmin toimitettu tajuton miespotilas.

Potilaan sairaanhoitajavaimo oli kertonut miehensä harrastavan sukellusta ja hän epäili tällä sukeltajantautia. Lisäksi vaimo oli kertonut miehensä käyttäneen poikkeuksellisen runsaasti alkoholia ja sokeria. Pian kuitenkin selvisi, ettei kyseessä ollut sukeltajantauti ja että potilaan verensokeri oli matalalla.

Sairaalassa tehdyissä kattavissa tutkimuksissa selvisi myös, että potilas oli saanut kehoonsa insuliinia pistoksena. Potilas, joka ei sairastanut diabetesta, kuoli sairaalassa tajuihinsa tulematta tammikuussa 1995.

Tapauksesta päätettiin aloittaa esitutkinta, mutta ensimmäisenä oli selvitettävä uhrin taustoja. Tutkijoille selvisi, että uhri oli ollut varakas, terve ja elämänmyönteinen ihminen. Mitään viitteitä siihen, että mies olisi itse antanut kuolettavan insuliinipistoksen itselleen ei löytynyt.

Tutkinnan ollessa vasta alkuvaiheessa poliisille syntyi käsitys, että kyseessä saattaisi olla henkirikos. Tähän antoi viitettä puolison ristiriitaiset kertomukset muun muassa sairaalahenkilökunnalle.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto