Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Kaksoismurha

Torstaina iltapäivällä 24. elokuuta 1995 ilmoitettiin erään pikkukaupungin poliisiasemalle, että parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta omakotitalossa asunut pariskunta oli löydetty surmattuna.

Mies löydettiin kuolleena olohuoneen lattialta rikotun ikkunan vierestä ja hänen vaimonsa ammuttuna makuuhuoneestaan.

Surmailtana oli Porin hälytyskeskus saanut puhelun kyseisestä asunnosta, mutta ennen kuin soittaja oli ehtinyt pyytää apua, oli hänet surmattu.

Laajamittaiset tutkimukset käynnistettiin välittömästi ja näytti siltä, että surmaajalla oli viiden päivän etumatka.

Tutkijoille alkoi nopeasti selvitä, että traaginen tapahtumaketju oli mitä ilmeisimmin saanut alkunsa kadonneesta kultakellosta ja ranneketjusta. Tutkintaa sekä tekijän pakoa ympäri Suomea seurattiin valtakunnallisissa uutisissa päivittäin.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto