Hyppää pääsisältöön

Dyykkarit

Espoolaisen Torre-kommuunin jäsenet vastustavat tuhlaavaa elämäntapaa keräämällä ruokansa ja tarvitsemansa tavarat roskalaatikoista.

Osa kommuunin jäsenistä käy työssä, mutta rahaa käytetään hankintoihin vain tarkkaan harkiten. Huonekalut löydetään jätelavoilta tai saadaan tuttavilta.

Yhteisön jäseniä yhdistää myös sosiaalinen ja ekologinen aktivismi. Mielenosoituksissa ydinvoimaa, ydinaseita, Maailmanpankkia tai globalisaatiota vastaan käydään aina porukalla.

Dyykkauksen idea ei 2000-luvun alussa vielä ollut laajalti tunnettu. Kierrätysaatetta ajamaan perustettua Roskaruokailijat-yhdistystä luultiin alussa hampurilaisharrastajien yhteenliittymäksi.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto