Hyppää pääsisältöön

Äidin uhmaikä

Putsaa putsaa jälkiä, siivoa siivoa paikkoja, kokkaa kokkaa keittoa... Kun kotiäidin hermot ovat riekaleina, voi odotettavissa olla ihan mitä tahansa.

Kotiäiti Saara (Titta Jokinen) on ääriään myöten kyllästynyt rooliinsa kodin rutiinien pyörittäjänä.

Pankinjohtajamiehelle (Harri Hyttinen) taas on alusta asti ollut selvää, että koti on naisen reviiriä. Sen mukaisesti naisella on myös valtaa: kotiin ei ole tulemista ilman rouvan lupaa.

Kun Saaran pinna lopulta palaa, jäävät niin lapset kuin mieskin kiltisti pihalle odottamaan lupaa tulla sisään.

Äidin kummalliset otteet saavat perheen nuorimmaisen, noin kuusivuotiaan Eetun, oireilemaan. Eetu tuntuu menettäneen puhekykynsä. Onneksi hänellä on pehmoleijonansa, josta löytyykin ihan uusia ulottuvuuksia.

Naapurinrouvat hommaavat paikalle psykiatrin, joka ilmoittaa, että äiti kärsii uhmaiästä. Pillereitä paremman avun antaa kuitenkin paikalle sattunut joulupukki (Elina Salo). Eetu alkaa puhua ja Saara saa luvan hankkia itselleen töitä kodin ulkopuolelta.

Matkalla työvoimatoimistoon Saara kipaisee miehensä työpaikalla. Miehen työ on tienata, naisen tuhlata, kertaa mies hänelle pelisääntöjä. Pomon vaimon uusi elinvoima saa kuitenkin työntekijä Virtasen (Pirkka-Pekka Petelius) villiintymään.

Työvoimatoimiston tiskillä Saara, muassaan kokonainen lapsilauma, pitää huolen siitä, että töitä musiikinopettajana myös järjestyy.

Tietolaatikko

Titta Jokinen (äiti), Harri Hyttinen (isä), Sami Äyrämö (Eetu), Miira Paasilinna (Anu), Elina Salo (joulupukki), Tom Wentzel (psykiatri), Pirkka-Pekka Petelius (Virtanen)

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto