Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Tahrat pitivät sohvanpuhdistusaineita pilkkanaan

testiaineet (Video still, Kuva: YLE)Vaikea tahra ei irronnut, mutta pinttynyt lika vaaleni.

Kolmen kovan testissä yksikään huonekalutekstiilin puhdistusaine ei saanut korkeita pistetä.

Sohvaa on vaikea tunkea pesukoneeseen, mutta puhdistukseen kaupitellaan erikoispesuaineita. Kuningaskuluttaja testasi neljää puhdistusainetta, joilla voi siistiä huonekalujen lisäksi muitakin tekstiilipintoja, kuten mattoja tai auton istuimia.

bioshout (Video still, Kuva: YLE)Bioshout ja Finnmaid ovat pesuvaahtoja, joiden jäljiltä pinta pitää imuroida. Suihkepulloissa myytävät Softcare ja Tekstile Master ovat nestemäisiä tuotteita. Yhteistä niille on se, että vesipesua ei tarvita.

sotkuinen sohva (Video still, Kuva: YLE)Puhdistustuotteita kokeiltiin kymmenkunta vuotta vanhaan vaaleaan sohvaan, jota sotkettiin testiä varten myös tahallaan.

Testiryhmämme koottiin kodinhoitoon panostavasta Marttaliitosta. Joukko kauhisteli urakkaa jo ennen sen aloittamista. Töhryt olivat ehtineet juurtua jo kahden yön yli – siis ihan liian pitkään.

- Tahranpoistossa on oleellista nopeus, sanoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

Ei tehoa

Yksikään aine ei poistanut punaviiniä, tussia, kuulakynää ja mustikkakeittoa kokonaan. Kun ikävä totuus valkeni, kaivoi testiryhmä esiin mustan hevosen. Ruotsista ostettua Väckiä kaupitellaan erityisesti hedelmä- ja viinitahrojen poistoon.

testin musta hevonen (Video still, Kuva: YLE)Väck olikin ällistyttävän ylivoimainen mustikan ja punkun poistajana. Muistoksi pahasta tahrasta jäi vain pieni tummentuma kankaan kuivuttua. Väckiä pitäisi löytyä tavallisten kauppojen hyllyiltä Ruotsin puolella.

Varsinaiset testituotteet olivat raadin mielestä tahran poistajina korkeintaan melko huonoja. Jotain eroja sentään saatiin.

Softcare näytti irrottavan mustikan ja punaviinin parhaiten – tähän vaikutti osaltaan se, että käsittely toistettiin ohjeen mukaisesti. Mutta tulos vaikutti jo ensimmäisellä kierroksella muita paremmalta.

Tekstile master (Video still, Kuva: YLE)Toiseksi paras mustikan punaviinin puhdistaja oli silmämääräisesti Tekstile Master, mutta lopputuloksessa ei todellakaan ole hurraamista. Kuulakynän ja tussin kanssa ei mainittavia eroja saavutettu.

Lian poistossa parempia

putsattu sohva (Video still, Kuva: YLE)Pesuaineita kokeiltiin myös pitkässä juoksussa pinttyneen tumman lian poistoon – nyt tulokset olivat parempia kuin tahranpoistossa. Jokainen aine sai pinnan vaalenemaan selvästi.

Raati arvioi, ettää Softcare ja Tekstile Master poistivat pinttynyttä likaa hiukan paremmin kuin vaahtoavat Bioshout ja Finnmaid, mutta eivät erot kovin isoja olleet.

Tekstile Master ja Softcare ostettiiin kalusteliikkeestä, vaahtoaineet löytyivät tavallisesta päivittäiskaupasta.

Tahran poistaminen

tuote pisteet hinta/pakkaus
1. Väck (verrokki) 3 p
2. Bioshout 2 p 4
2. Softcare 2 p 23
2. Tekstile Master 2 p 15 €
5. Finnmaid 1 p 5 €

Tumman lian poistaminen

tuote pisteet hinta/pakkaus
1. Softcare 3,3 p 23
1. Tekstile Master 3,3 p 15 €
3. Bioshout 2,0 p 4
3. Finnmaid 2,0 p 5 €

(p: 1 – 5)

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.