Hyppää pääsisältöön

Tutkittua - hampaat

 

Hampaisiin asti hyvännäköinen?

Hampaat ovat tärkeä osa suomalaisten ulkonäköä todistaa Yleisradion teettämä laaja, suomalaisten suhtautumista omaan ja kumppaninsa ulkonäköön selvittävä tutkimus.

Yli puolet naisista (55 %) pitää hampaiden kuntoa ja ulkonäköä erittäin tärkeänä ja hieman yli kolmannes (38%) melko tärkeänä. Myös miehille naisten hampaiden kunto ja ulkonäkö ovat tärkeitä: 92 % tutkimukseen vastanneista miehistä pitää asiaa erittäin tai melko tärkeänä. 

 

Leveästi ja koko kalustolla

Ulkonäköpaineet hampaiden suhteen ovat suomalaisnaisilla suhteellisen terveissä mitoissa: suurin osa naisista (83 %) uskaltaa hymyillä leveästi niin, että koko hammaskalusto näkyy. Hieman alle joka viidennelle se on kuitenkin ongelma.

Naisista melkein joka kolmas (29 %) ja miehistä hieman alle viidennes (17 %) on harkinnut hampaidensa kemiallista valkaisua. Etenkin 30–34-vuotiaat naiset ja miehet sekä korkeasti koulutetut naiset harkitsevat hampaiden valkaisua muita useammin. Hammaskuoria on harkinnut naisista 14 % ja miehistä hieman alle joka kymmenes (7 %).

Pelkästään ulkonäön vuoksi harva on kuitenkaan valmis tekemään hampailleen suuria muutoksia. Vain viisi prosenttia naisista on oiottanut hampaitaan ja neljä prosenttia on valkaissut hampaansa puhtaasti ulkonäköseikkojen vuoksi.

 

Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy.