Hyppää pääsisältöön

Skinivalkoinen Suomi

Skinheadien pakolaisviha ja väkivalta herättivät vastenmielisyyttä ja pelkoa 1990-luvun lopussa. YLE teki vuonna 1998 harvinaisen raportin Helsingin skineistä.

Skinien tunnusmerkit - maihinnousukengät, pilottitukka ja ajeltu pää - tulivat 90-luvulla suurelle yleisölle tutuiksi pahoinpitelyistä ja joukkotappeluista kertovista uutisista.

Kaikki skinheadit eivät ole väkivaltaisia, pakolaisvihaajia tai natsimielisiä. Silminnäkijä-ohjelmassa haastatellut skinit eivät kuitenkaan häpeilleet tunnustautua rasisteiksi, eikä natsisymbolejakaan peitelty.

Suomessa oli vuosituhannen lopulla vajaa tuhat skinheadiä. He olivat rakentamassa järjestäytynyttä organisaatiota Ruotsin mallin mukaisesti.

Skinit eivät yleensä puhuneet asioistaan ulkopuolisille. Toimittaja Kari Mokon Silminnäkijä-raportti on epätavallinen poikkeus säännöstä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto