Hyppää pääsisältöön

Hovioikeus: Backman ei huijannut

Helsingin hovioikeus on tuominnut Seura-lehteen kirjoittaneen toimittaja Mikko Niskasaaren MOT:n toimittajan Martti Backmanin kunnian loukkaamisesta sakkoihin.  
 
Oikeus totesi, että vastoin Niskasaaren esittämiä väitteitä Backmanin ei voitu osoittaa antaneen ohjelmissaan valheellista tietoa, esittäneen perättömiä väitteitä tai tekaisseen lukuja.
 
Oikeudenkäynnissä käsiteltiin kahta Backmanin toimittamaa MOT-ohjelmaa ja niiden sisältöön kohdistuneita Niskasaaren syytöksiä Seurassa ja internetissä. Hometalotutkimuksia käsitellyt ohjelma esitettiin 1998 ja metsiensuojeluun paneutunut ohjelma 2001.
 
Backmanin ainoaksi lipsahdukseksi havaittiin esillä olleen hometalo-oikeudenkäynnin muuttuneesta asiakirjanäytöstä oikaisematta jätetty harhaanjohtava tieto, jonka merkityksen hovioikeus arvioi asiassa vähäiseksi.
 
Kaksi vuotta aikaisemmin samassa jutussa myös Espoon käräjäoikeus päätyi toteamaan, että Backmanin ohjelmissa ei ollut virheitä, puhumattakaan siitä, että hän olisi valehdellut, huijannut ja tekaissut tosiasioita. Tästä huolimatta käräjäoikeus oli sitä mieltä, että Niskasaari ja Flinkkilä eivät näin väittäessään olleet loukanneet Backmanin kunniaa.
 
Käräjäoikeus siis katsoi, että toimittajan voidaan perättömästi väittää huijaavan yleisöään, ilman että se olisi kunniaa loukkaavaa. Tämän laintulkinnan on hovioikeus nyt katsonut kestämättömäksi. Toimittajankin ammattikunnialla on siis oikeuden suoja.
 
Hovioikeuden mielestä Niskasaaren Backmaniin kohdistamat syytökset ovat olleet vakavia. Niskasaarella ei ole ollut vahvoja perusteita tai todennäköisiä syitä pitää syytöksiään totena. Niskasaaren menettely on ollut tahallista.
 
Seuran päätoimittajana 2002 toimineen Jouni Flinkkilän hovioikeus ei katsonut olennaisesti laiminlyöneen velvollisuuttaan valvoa artikkelin sisältöä ja hylkäsi häneen kohdistetut syytteet.
 
Mikko Niskasaari tuomittiin Backmanin kunnian loukkaamisesta 40 päiväsakkoon. Lisäksi hänet ja Seuran kustantaja Yhtyneet Kuvalehdet Oy tuomittiin maksamaan Backmanin asianajokulut sekä vahingonkorvauksia.

Kommentit