Hyppää pääsisältöön

Ilmiantajan tarina – Pentti Tiusanen

Tammikuussa 2001 kohuttiin MOT:n paljastuksesta, jonka mukaan vasemmistolaispoliitikko Pentti Tiusanen oli 1970-luvulla toiminut pahamaineisen Stasin vakoojana.

Pentti Tiusasta koskevat paperit osuivat MOT:n toimittajan käsiin tämän selvittäessä Suomen ja DDR:n välisiä suhteita. Kävi ilmi, että 1970-luvun alussa DDR:n Greifswaldissa lääketiedettä opiskellut Tiusanen toimi vilkkaan opiskelijaelämän rinnalla aktiivisesti maan salaisen poliisin Stasin värväämänä urkkijana. Tiusasen yhteistyö Stasin kanssa alkoi viimeistään vuonna 1974.

Stasin värväysraportissa Tiusasta luonnehdittiin älykkääksi ja yhteistyökykyiseksi. Luonteeltaan hänen katsottiin sopivan "konspiratiivisiin" tehtäviin. "Ehdokas värvätään poliittis-ideologisin perustein ja koska hän ymmärtää välttämättömyyden suojella ulkomaalaisia opiskelijoita," raportissa todettiin.

Toimenkuvaltaan Tiusanen oli epävirallinen avustaja, "Inoffizieller Mitarbeiter". Peitenimekseen hän valitsi nimen Max. Tiusasen tehtävänä oli raportoida Greifswaldissa opiskelevista suomalaisista ja muista ulkomaisista opiskelijoista.

Heidän lisäkseen Tiusanen piti kirjaa itäsaksalaisten tuttujensa poliittisista kannoista, arvioiden esimerkiksi, oliko heillä aikomusta loikata maasta. Stasin vaatimuksesta hän kirjoitti raportin myös omasta tyttöystävästään.

Tiusanen lopetti opintonsa vuonna 1975 ja ilmoitti Stasille palaavansa Suomeen. Siihen mennessä hänen kansioonsa oli kertynyt noin 90 raporttia. Stasin arkistoissa viimeinen merkintä Tiusasesta löytyy vuodelta 1977.

Lääkäristä poliitikoksi

Pentti Tiusanen (1949–2018) oli koulutukseltaan kirurgian erikoislääkäri. Lääkärintyön ohella hän hakeutui heti Suomeen palattuaan politiikkaan aluksi kunnallistasolla ja sittemmin vasemmistoliiton kansanedustajana 1995-2011. Siteitään itäiseen Saksaan Tiusanen piti yllä johtamalla Kotkan ja Greifswaldin ystävyysseuraa.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto