Hyppää pääsisältöön

Cay & The Scaffolds oli beatmusan pioneereja

Cay & Scaffolds oli 1960-luvun puolivälissä suosituimpia kotimaisia beatbändejä. Monista muista poiketen se sai levyttää runsaasti omaa säveltuotantoaan.

Tietolaatikko

Scaffoldsin 1960-luvun tv-esiintymisistä on YLEn arkistossa säilynyt vain yksi playback-ohjelma. Girlsistä on olemassa vain myöhemmin tehtyjä livetallenteita.
Would You Like to Dance. Säv. ja san. Arto Lönnfors, sov. Cay The Scaffolds. Musiikkia käytetty tässä Oy EMI Finland Ab:n luvalla.
Girls. Säv. ja san. Cay Karlsson.
The Scaffoldsin musiikkia on kuultavissa mm. cd-kokoelmilla Hei vain My Only One - Westerlund & EMI Years part 1 (EMI 2007) ja Rautalanka soi (Valitut Palat 2006).

Helsinkiläinen Scaffolds perustettiin rautalankakuumeen innoittamana vuonna 1962. Se levytti alkuun twistin tahtiin sovitettuja instrumentaaliversioita vanhoista suomalaisista ja venäläisperäisistä iskelmistä.

Cay Karlsson toimi bändin laulusolistina vuosina 1962-64 asevelvollisuuteensa saakka. Scaffolds levytti joukon omia sävellyksiään, joiden innoittajana oli brittiläinen beatmusiikki.

Scaffoldsin suurimmaksi hitiksi jäi joulukuussa 1963 levytetty, Cay Karlssonin kirjoittama Girls. Laulu oli alun perin tarkoitettu täytenumeroksi Jingle Bell Twist -kappaleen kääntöpuolelle.

Girlsistä tuli ensimmäinen kotimainen kitarabändihitti, jossa oli mukana laulu. Vuonna 1965 se hallitsi pitkään radion Kahdeksan kärjessä -listaa. Kappale nousi jopa myyntitilastoihin, mikä tuohon aikaan oli kitarabändeille harvinaista.

Loppua kohti Scaffoldsin tyyliä reivattiin enemmän rhythm & bluesin suuntaan. Sen viimeiset, vuonna 1965 tekemät levytykset olivat kuitenkin käännösversioita Beatlesin ja Herman´s Hermitsin hiteistä.

Scaffolds on koottu vuosien varrella useampaan otteeseen eri tilaisuuksia varten. Vuonna 2005 se aloitti vakinaisemman keikkailun.

Teksti: Jukka Lindfors