Hyppää pääsisältöön

Kolmoismurhaajan vaimo haastattelussa

Kolmoismurhaaja Nikita Fouganthine (ent. Juha Valjakkala) pääsi ehdonalaiseen 2.2.2009. Puoliso Alexandra Fouganthine ei pidä miestään vaarallisena.

Juha Valjakkala tuomittiin vuonna 1988 Ruotsissa tehdystä kolmoismurhasta. Suomen pisimpään istunut elinkautisvanki on paennut monia kertoja.

Fouganthine tapasi nykyisen vaimonsa vankilomallaan kirjastossa. Alexandra Fouganthinen mukaan "sydämessä rupesi heti tuntumaan vipinää".

Vuonna 2008 Fouganthine pääsi valvottuun koevapauteen, jonka aikana pari meni naimisiin ja lähti pakomatkalle Pohjois-Suomeen. Kesäkuussa 2008 Nikita Fouganthine joutui palaamaan vankilaan.

Alexandra Fouganthine tiesi alusta alkaen, että Fouganthinen rikoksista on ollut "aina kauhea haloo". Hänen mielestään mies on kuitenkin sovittanut tekonsa.

Vaimo on aiemmissa miessuhteissaan joutunut kokemaan rankkaa väkivaltaa nk. kunnon kansalaisten toimesta. Hän pitää Fouganthinea parhaimman luontoisena miehenä, jonka on tuntenut.

"Enhän mä nyt hyvänen aika olisi sellaisen ihmisen kanssa yhdessä, joka on vaarallinen", hän sanoo.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto