Hyppää pääsisältöön

Piikkimatolla eroon stressistä ja uniongelmista

Elin tutkii piikkimattoa. Kuva: Strömsö, YLE

Piikkimatosta tulevat ehkä ensimmäisinä mieleen fakiirit ja intialaiset pyhät miehet. Mutta nykyään ei ole erityisen kummallista tai yllättävää, että piikkimattoon törmää suomalaisessa kodissa. Yhä useammat käyttävät nykyaikaistettua piikkimattoa itsehoitona muun muassa uniongelmiin ja stressiin. Refleksologi Katarina Byström tuli Strömsöhön näyttämään Elinille, kuinka piikkimattoa käytetään.

Piikkimatto on keksitty useita tuhansia vuosia sitten, ja entisaikaan joogit käyttivät niitä meditaatiossa. Piikkimatossa on yli 6 000 terävää piikkiä, jotka vilkastuttavat verenkiertoa ja edistävät hapenottoa niiden painautuessa jotakin ruumiin osaa vasten.

Piikkimattoa voi käyttää eri tavoilla. Elin kokeili maata selällään, istua, seistä ja painaa posken piikkimattoa vasten. Aluksi matolla makaaminen saattaa tuntua hyvin kivuliaalta, mutta hetken kuluttua ruumis rentoutuu ja lämpö alkaa virrata selkään. Eri ihmiset voivat reagoida mattoon eri tavalla. Toiset tuntevat väsymystä kun taas toiset vilua tai näläntunnetta.
 

 • Perusasento on maata matolla selällään. Tämä stimuloi selän akupunktiopisteitä ja auttaa erilaisiin selkäkipuihin.
   
 • Tottuneempi voi maata matolla mahallaan. Tämä lisää rasvan palamista ja laukaisee jännitystiloja palleassa.
   
 • Matolla istuminen laukaisee jännitystiloja pakaroissa ja lanneselässä. Se voi auttaa myös iskiakseen.
   
 • Niskan, leuan ja kasvojen jännitystilojen laukaisemiseksi voi painaa kasvot piikkimattoa vasten.
   

Piikkimaton käytön voi aloittaa makaamalla matolla 10 minuuttia selällään, mutta siihen totuttua aikaa voi pidentää. Matolla ei ole mahdollista maata liian kauan, sitä vastoin monet ottavat maton mukaansa sänkyyn ja nukahtavat sen päälle. Kuka tahansa voi käyttää piikkimattoa, mutta jos kärsii sydänvaivoista tai käyttää verenohennuslääkkeitä täytyy olla hieman varovaisempi.

Toimittaja: Elin Skagersten-Ström. Lähde: Strömsö 12.10.2008

Kääntäjä: Jenna Yli-Knuuttila

Kerro kokemuksiasi piikkimatosta blogissa Ihan tervettä?

Katso myös

Mihin akupunktio auttaa?

 

Avaa kuvagalleria klikkaamalla ensimmäistä kuvaa:
 

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys