Hyppää pääsisältöön

Ylioppilaskirjoitukset vuonna 1969

Ylioppilastutkinto kahlehtii opettajan työtä. Opetus on pakko keskittää niihin seikkoihin, jotka ovat tärkeitä ylioppilastutkinnon kannalta eli vähäpätöisiin asioihin.

Vuonna 1969 ylioppilaskirjoituksiin suhtauduttiin erittäin kriittisesti. Niitä arvostelivat opettajien ja oppilaiden lisäksi myös opetuksen asiantuntijat.

Asiantuntijat olisivat olleet valmiita korvaamaan toisen kotimaisen kielen kirjoittamisen matematiikalla, jota vuonna 60-luvulla kirjoitettiin suhteellisen vähän. Myös suullisista kuuluisteluista oltiin valmiita luopumaan.

Molemmat ehdotukset ovat sittemmin toteutuneet. Oppilaita kirjoitukset stressasivat 60-luvulla yhtä paljon kuin tänäkin päivänä.

Ylioppilastutkinnon tarkoituksena on selvittää, että oppilaat ovat omaksuneet lukion opetussuunnitelman ja saavuttaneet lukion tavoitteiden mukaisen riittävän kypsyyden. Kuulustelut olivat aluksi suulliset, mutta vuonna 1853 niihin liitettiin myös kaksi kirjallista koetta, äidinkielen kirjoitus ja käännös vieraalle kielelle, joka oli yleensä latina.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto