Hyppää pääsisältöön

Penkinpainajaiset eli penkkarit päättävät abiturientin lukiovuodet

Helmikuussa järjestettävät penkkarit eli penkinpainajaiset päättävät abiturienttien varsinaisen opiskelun. Riehakakaan ja iloisen juhlinnan jälkeen edessä on valmistautuminen ylioppilaskirjoituksiin. Tähän artikkeliin on koottu välähdyksiä penkkareista eri vuosikymmeniltä.

Penkkarit on Suomessa vuosikymmeniä vanha karnevaalihenkinen rieha. Ennen sotia penkinpainajaisiin kuului rekiajelu ja vasta sotien jälkeen yleistyivät ajelut kuorma-autojen lavoilla.

Penkkaripäivä käynnistyy yleensä abiturienttien kierroksella koulussa. Abit laulavat luokissa pila- tai pilkkalauluja ja heittelevät karkkeja. Päivä huipentuu penkkariajeluun kuorma-autojen lavoilla, joiden kylkiin kiinnitetään suurikokoisia maalauksia, joissa kerrotaan muun muassa, minkä koulun oppilaista on kyse sekä ajankohtaisista asioista.


Pukeutuminen on vapaata mutta joskus abit ovat pukeutuneet yhteisesti sovitun teeman mukaisesti.

Pohjanmaalla Seinäjoella pukeudutaan kuitenkin perinteisesti kansallispukuun. Abiturientit ovat tyytyväisiä, että kaupungissa noudatetaan perinnettä, joka muualla Suomessa on jo harvinaisempaa.

Kommentit