Hyppää pääsisältöön

Verkkoyhteisöt mullistivat ihmisten välisen yhteydenpidon 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen tullaan aikakirjoissa muistamaan hetkenä, jolloin verkkoyhteisöt mullistivat ihmisten välisen yhteydenpidon. Vuosikymmenen loppuun mennessä siellä olivat "kaikki" aina kansanedustajia myöden. Mihin kaikkiin verkostoihin kannatti kuulua vuonna 2009? Kansanedustaja Jyrki Kasvi kertoi oman vastauksensa.

Ensimmäisinä nettimaailman yhteisöllisiin mahdollisuuksiin tarttuivat opiskelijat ja eri alakulttuurien edustajat. Uudenlainen jakelualusta mullisti etenkin musiikintekijöiden maailman. Oman materiaalin tarjoaminen eteenpäin oli enää napinpainallusten takana eikä markkinointiin tarvinnut juuri käyttää rahallisia resursseja. Yleisö löysi haluamansa itse ja palaute oli suoraa.

Etenkin nuoriso innostui rajoittamattomista mahdollisuuksia levittää myös kuvamateriaalia. Myös epäsuotavan ja rikollisenkin aineiston leviäminen oli väistämätöntä. Kun opiskelijafoorumina aloittanut Facebook avattiin yleiseen käyttöön, sähköistyi tavallisenkin kansan kommunikaatio hämmästyttävän nopeassa tahdissa.

Yksi Facebook-käyttäjistä oli kansanedustaja Jyrki Kasvi. Jutuntekohetkellä Kasvilla oli Facebookissa "jo yli 200 kaveria, enemmän kuin kansanedustajia on eduskunnassa". Kasvi kannusti muitakin päättäjiä verkostoihin, sillä se voisi parantaa heidän "ei-kokouskommunikointiaan".

Kansanedustajakin täällä vaan netissä! – No, kaikkihan on nykyään netissä. Sehän vasta kurjaa olis, jos kansanedustajat ei olis siellä, missä ihmisetkin on.― Jyrki Kasvi vastaa kysymykseen siitä, miksi kansanedustajakin on "netissä". (2009)

Lue lisää:

Commodore 64 kelpasi Bittiputaan mummollekin

Commodore 64 rynni Suomeen joulupaketeissa 1982 ja koneesta tuli täällä samoin tein supersuosittu. Kuusnepaa ei myyty missään muussa maassa yhtä paljon suhteessa väkilukuun. Myös Yle hoksasi hittituotteen ja täytti kansansivistyksellisen tehtävänsä jakamalla tietokoneohjelmia sirinänä radiossa kasettiasemille tallennettaviksi.

Keskustele