Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Honda-liiga

Pääkaupunkiseudulla tapahtui 1993 suuri määrä aseellisia ryöstöjä, jotka kohdistuivat etupäässä pankkeihin. Ryöstöissä käytettiin Honda-merkkistä pakoautoa, josta ryöstöjä tehnyt miesporukka sittemmin sai nimensä.

Maaliskuussa 1992 Alkon lähetti oli palaamassa taksilla kierrokseltaan kaupungin pankeista. Lähetin viereen taksin takapenkille säntäsi naamioitunut mies, joka suihkutti lähetin kasvoille kaasua. Toinen autoon tullut naamiomies sumutti kaasua taksinkuljettajan kasvoille. Lähetin rahasalkusta alkoi kiivas kamppailu, jonka seurauksena rahat levisivät maahan. Lähistöllä ollut poliisipartio yritti kiinniottoa, mutta ryöstäjät pääsivät pakoon Honda-merkkisellä henkilöautolla.

Vasta vuoden kuluttua ryöstöjä alkoi tulla todenteolla, ensin Vantaalla, sen jälkeen muualla pääkaupunkiseudulla. Tekotapa oli aina sama. Honda-merkkinen henkilöauto jätettiin tyhjäkäynnille ja kaksi naamioitunutta miestä ryntää pankkiin katkaistujen haulikoiden kanssa. Saalis saatiin nopeasti, noin parissa minuutissa, jonka jälkeen miehet ryntäsivät autoonsa. Se löydettiin myöhemmin hylättynä jauhesammutin sisään tyhjennettynä jälkien peittämiseksi.

Kaiken kaikkiaan liiga tehtaili kaksikymmentä aseellista ryöstöjä, joiden perimmäinen tarkoitus oli rahoittaa heroiinin käyttöä. Liigan jäljille päästiin Ylen Poliisi-TV.n vihjepuhelimen kautta. Kesäkuussa 1994 käräjäoikeus julisti liigalle tuomiot. Jäsenet saivat ehdottomat vankeustuomiot, jotka vaihtelivat 2,5–5,5, vuoteen. Ryöstösaaliin yhteenlaskettu arvo oli lähes viisimiljoonaa markkaa.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto