Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Honda-liiga

Pääkaupunkiseudulla tapahtui 1993 suuri määrä aseellisia ryöstöjä, jotka kohdistuivat etupäässä pankkeihin. Ryöstöissä käytettiin Honda-merkkistä pakoautoa, josta ryöstöjä tehnyt miesporukka sittemmin sai nimensä.

Maaliskuussa 1992 Alkon lähetti oli palaamassa taksilla kierrokseltaan kaupungin pankeista. Lähetin viereen taksin takapenkille säntäsi naamioitunut mies, joka suihkutti lähetin kasvoille kaasua. Toinen autoon tullut naamiomies sumutti kaasua taksinkuljettajan kasvoille. Lähetin rahasalkusta alkoi kiivas kamppailu, jonka seurauksena rahat levisivät maahan. Lähistöllä ollut poliisipartio yritti kiinniottoa, mutta ryöstäjät pääsivät pakoon Honda-merkkisellä henkilöautolla.

Vasta vuoden kuluttua ryöstöjä alkoi tulla todenteolla, ensin Vantaalla, sen jälkeen muualla pääkaupunkiseudulla. Tekotapa oli aina sama. Honda-merkkinen henkilöauto jätettiin tyhjäkäynnille ja kaksi naamioitunutta miestä ryntää pankkiin katkaistujen haulikoiden kanssa. Saalis saatiin nopeasti, noin parissa minuutissa, jonka jälkeen miehet ryntäsivät autoonsa. Se löydettiin myöhemmin hylättynä jauhesammutin sisään tyhjennettynä jälkien peittämiseksi.

Kaiken kaikkiaan liiga tehtaili kaksikymmentä aseellista ryöstöjä, joiden perimmäinen tarkoitus oli rahoittaa heroiinin käyttöä. Liigan jäljille päästiin Ylen Poliisi-TV.n vihjepuhelimen kautta. Kesäkuussa 1994 käräjäoikeus julisti liigalle tuomiot. Jäsenet saivat ehdottomat vankeustuomiot, jotka vaihtelivat 2,5–5,5, vuoteen. Ryöstösaaliin yhteenlaskettu arvo oli lähes viisimiljoonaa markkaa.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto