Aimo Lahden suunnittelema Suomi-konepistooli oli aikansa huippukeksintö. Se oli suomalaisen jalkaväen ratkaiseva ase jatkosodassa.
Tietolaatikko
Aimo Lahti kehitteli uransa aikana myös mm. Lahti-Saloranta-pikakiväärin, "norsupyssynä" tunnetun Lahti K-39-pst-kiväärin ja monia muita sotilasaseita. Hänen nimissään on yli 50 keksintöä.
Renny Harlinin Mannerheim-elokuvaan kerättiin vuosina 2008-2009 rahoitusta myymällä käytöstä poistettuja, deaktivoituja Suomi-konepistooleita.
Itseoppinut asesuunnittelija Aimo Lahti (1896-1970) sai vuonna 1922 valmiiksi konepistoolin prototyypin saksalaisen esikuvan pohjalta.
Lahti jatkoi aseen kehittelyä. Parannellun M/26-version pohjalta syntyi 1930-luvun alussa Suomi-konepistoolina tunnettu M/31.
Armeijan vähäisen kiinnostuksen takia Tikkakosken asetehdas hankki patentin haltunsa ja aloitti sarjatuotannon. Ennen talvisotaa konepistoolia ehdittiin tehdä noin 4000 kappaletta.
Suomi-konepistoolissa oli paljon työstettäviä osia, joten sen valmistaminen oli hidasta. Talvisodassa aseita oli käytössä vain rajoitetusti, mutta jatkosodassa jo kymmeniä tuhansia.
Tehokas ase sai mainetta myös ulkomailla. Suomessa mm. Tuntematon sotilas -romaani ja sen filmisovitus tekivät jälkipolvillekin tunnetuksi Suomi-konepistoolin ja käsitteen "Tikkakosken mannekiinit".
Vuonna 2006 kuvatussa ohjelmassa ovat haastateltavina Sotamuseon johtaja Markku Palokangas, Tikkakoski Oy:n työntekijä Martti Mäkinen, Aimo Lahden elämäkerturi Maire Vaajakallio ja veljenpoika Esko K. Lahti.
Teksti: Jukka Lindfors
Katso myös
- Jouni Peltola: Suomi- konepistooli (joensuu.fi)
- Wikipedia: Suomi-konepistooli (fi.wikipedia.org)
- Wikipedia: Aimo Lahti (fi.wikipedia.org)