Hyppää pääsisältöön

Vallan vaiheilla

Politiikkaa pintaa syvemmältä. Matti Laitisen toimittama yhteiskuntapoliittinen ohjelmasarja oli yksi YLEn pitkäaikaisimmista radion asiapuheohjelmista.

Tietolaatikko

Vallan vaiheilla -ohjelmia Elävässä arkistossa:

11.05.1995 Kuinka EU:n vaikutukset koetaan unionin pohjoisimmilla ja eteläisimmillä alueilla, Lapissa ja Sisiliassa? Haastateltavina mm. Palermon kaupunginjohtaja Leoluca Orlando ja Inarin kunnansihteeri Pentti Tarvainen.

25.04.1996 Presidentti vientimiehenä. Onko presidentistä tulossa yhä enemmän Suomen ulkomaankaupan edistäjä ja mitä hän siinä oikein voi tehdä? Presidentti Martti Ahtisaaren Kiinan matkareportaasissa muistellaan myös edellisten presidenttien vientimiehen roolia.

12.03.1998 Hyvinvointivaltion rakentajat. Suomalaisen hyvinvointivaltionnykytilasta ja tulevaisuudesta keskustelevat järjestelmää rakentaneet valtioneuvos Johannes Virolainen, pankinjohtaja Kalevi Sorsa ja pääjohtaja Ilkka Suominen.

23.09.2005 Hajasijoituksesta alueellistamiseen. Hajasijoituksella on pitkä historia, nykyisin sitä sanotaan alueellistamiseksi. Mikä on muuttunut ja miten?

12.01.2007 Kun Virosta tuli Suomen Nato - avustaja. Suomen ja Viron sotilaallinen yhteistyö jatkuu, vaikka maat ovat eri leireissä. Haastateltavina mm. kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäki ja puolustusministeri Seppo Kääriäinen.

05.10.2007 Suomen työllisyyspolitiikan historia ja nykypäivän haasteet. Millaista Suomen työvoimapolitiikka oli ennen kuin työttömille ryhdyttiin maksamaan nykyistä ansiosidonnaista työttömyyskorvausta? Työvoimapolitiikan muutosvaiheita Suomessa ja osin Ruotsissakin muistelee Risto Laakkonen.

19.10.2007 Venäjän ja venäläisyyden ymmärtämisestä keskustelevat kirjailija–tohtorit Esa Seppänen ja Ilmari Susiluoto.

11.01.2008 Näin ETYK syntyi 1975. Suomen ulkopolitiikan huippuhetki oli vuosi 1975, jolloin Helsingissä pidettiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous ETYK. Suurlähettiläs, valtiotieteen tohtori Markku Reimaa kertoo miten Euroopan turva- ja yhteistyökokous ETYK syntyi 1975 ja mihin se johti.

17.10.2008 Reino Paasilinna – melkein kuin ministeri. Eurokansanedustaja Paasilinna tietää miten ja mihin meppi voi vaikuttaa. Reportaasi euroedustajan työstä Brysselissä.

Vallan vaiheilla -ohjelmasarja taustoitti kotimaan yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä naapurimaita unohtamatta.

Euroopan unioniin liittyviä asioita käsiteltiin usein Suomen liityttyä EU:n jäseneksi 1995.

Elävän arkiston Vallan vaiheilla -valikoimassa aiheina ovat mm. presidentin rooli vientimiehenä (1996), hyvinvointivaltion tila ja tulevaisuus (1998), työllisyyspolitiikan historia ja nykypäivän haasteet (2007) sekä Venäjä ja venäläisyys (2007). Sarjan päättää reportaasi euroedustajan työstä Brysselissä.

Haastateltavina ja keskustelijoina tavataan eri alojen asiantuntijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Vallan vaiheilla -ohjelmalla oli ensilähetyskertoja pitkälti yli 500 YLE Radio 1:ssä ja lisäksi lukuisia uusintoja myös muilla YLEn kanavilla.

Vuonna 1993 alkanut ohjelmasarja päättyi joulukuussa 2008.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto