Hyppää pääsisältöön

Katve-elokuvassa interrail päättyy kotipusikoihin

Interrail-matkalle aikovat pojat rinkat selässään Matti Ijäksen tv-elokuvassa Katve.
Interrail-matkalle aikovat pojat rinkat selässään Matti Ijäksen tv-elokuvassa Katve. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Matti Ijäs,Interrail,2007,draama (genre)

Koulussa vika päivä, taskussa reilikortti ja edessä etelän kuumat biitsit. Kaverukset Lare, Pietro ja Rami päättävät ottaa kesän rennosti. He päätyvät setvimään oman elämänsä kipukohtia Matti Ijäksen vuonna 2007 ohjaamassa tv-draamassa.

Poikien suunnitelmissa on Interrail-matka läpi Euroopan ja kunnon irtiotto arjesta, kun jokaisella on omat vaikeutensa myös kotona.

Rami suree kuollutta äitiään ja riitelee raskaana olevan nuoren äitipuolensa kanssa. Pietron äiti pistää pojan pihalle ja poika päättää matkustaa Kreikkaan tapaamaan isäänsä, johon hänellä ei ole aiemmin ollut mitään yhteyttä. Lare jättää pitkäaikaisen tyttöystävänsä ja liittyy kavereidensa seuraan.

Poikien Interrail-reissu ei kuitenkaan etene lähimetsää pitemmälle. Kotiin ei kehtaa palata, joten edessä on telttamajoitus.

Kolmikon kotimainen telttareissu on kuitenkin yllätyksiä täynnä. Matkan alussa he näkevät 7-vuotiaan pojan kidnappauksen, josta kerrotaan myös iltapäivälehdissä. Viemäristä löytyy kaiken kukkuraksi kummallinen, poliisia pakoileva mies.

Iiro Küttnerin käsikirjoittama ja Matti Ijäksen ohjaama tv-elokuva on lämminhenkinen tarina ystävyydestä, ihmissuhteista ja lähtemisen vaikeudesta.

Nuoret näyttelijät tekevät uskottavaa ja ammattimaista työtä. Pääosissa nähdään Antti Lang, Lauri Tilkanen, Ylermi Rajamaa ja Pekka Valkeejärvi.

Kymmenen vuotta myöhemmin tehdyssä haastattelussa Matti Ijäs luonnehtii Katvetta kertomukseksi "nuorista sälleistä, jotka lähtevät interreilaamaan eivätkä pääse kotipusikkoja pitemmälle ja jäävät sinne tekemään oman elämänsä inventaariota". Ohjaajankin on vaikea kiteyttää, mistä elokuva oikein kertoo, mutta sen tarinat ovat hyviä ja aika kipeitäkin.

Katveen rooleissa

Antti Lang (Pietro), Ylermi Rajamaa (Lare), Lauri Tilkanen (Rami), Pekka Valkeejärvi (Dosentti), Meri Nenonen (Ramin äitipuoli), Jaana Pesonen (Pietron äiti), Armi Toivanen (Johanna), Eero Aho (pukumies), Irina Pulkka (astrologi), Tiia Louste (luokanvalvoja), Juhani Laitala (rehtori), Henna Hakkarainen (Sirkku), Joanna Haartti (baarin myyjä), Pekka Kyrö (Ramin isä), Ville Tiihonen (vartija baarissa), Viljami Warsell (pikkupoika), Harri Simolin (pojan isä), Veera Snellman (Johannan kaveri).

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto