Hyppää pääsisältöön

Seitsemän veljestä Turun kaupunginteatterissa

Kalle Holmbergin Turun kaupunginteatterille ohjaama sovitus Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä oli 1970-luvun suuria teatteritapauksia. Seitsemän veljestä sai ensi-iltansa vuonna 1972.

Mukana oli loistelias joukko vuosikymmenen tähtinäyttelijöitä, kuten Esko Salminen, Heikki Kinnunen, Vesa-Matti Loiri ja Juha Muje. Esityksen olennainen elementti olivat Kaj Chydeniuksen säveltämät laulut, joista monet ovat jatkaneet elämäänsä levytettyinä versioina.

Holmbergin mukaan Seitsemän veljestä on "kertomus yhteiskuntaa vastaan kapinoivista yksilöistä ja yhteiskunnan taktiikasta ja keinoista käsitellä heitä". "Laajat maa- ja metsäalueet perinyt veljesparvi ei suostu elämään ympäröivän kyläyhteisön ehdoilla, vaan elää oman vaistonvaraisen säännöstönsä mukaan, joka ei ole yhteiskunnalle mieleen", ohjaaja kirjoitti näytelmän esittelytekstissä.

"Veljesten ja yhteiskunnan väliset suhteet kehittyvät erilaisten konfliktien kautta kompromissiin. Molemmat osapuolet joutuvat antamaan periksi; molemmat tarvitsevat toisiaan."Kalle Holmberg ja Ralf Långbacka toimivat Turun kaupunginteatterin taiteellisina johtajina vuosina 1971-77. Kaupungin konservatiiviset tahot hyökkäsivät kiivaasti vasemmistolaista johtokaksikkoa vastaan.

Vaikka vanhoillisimmat pitivät myös Seitsemän veljeksen moderneja näyttämöratkaisuja Kiven häpäisynä, näytelmä nousi suursuosioon. Sitä esitettiin kaikkiaan 240 kertaa. Långbacka totesi myöhemmin, että Seitsemän veljeksen yleisö- ja arvostelumenestys "tukki kiihkeimpienkin vastustajien suut ja antoi meille työrauhaa".

Seitsemän veljestä – näyttelijät ja tekijät

Näyttelijät:
Juhani - Esko Salminen
Tuomas - Vesa-Matti Loiri
Aapo - Heikki Kinnunen
Simeoni - Heikki Alho
Timo - Arno Virtanen
Lauri - Ilari Paatso
Eero - Juha Muje
Nimismies - Mauri Heikkilä
Mäkelä - Risto Saanila
Viertolan isäntä/Likkari - Kapo Manto
Provasti/Kissalan aapeli - Esko Vettenranta
Nahkapeitturi/Taula-Matti - Paavo Tuominen
Nahkapeitturin vaimo - Kaarina Vahtonen
Tammiston Kyösti/Rajamäen Mikko - Olavi Levula
Rajamäen Kaisa/Hämeen tyttö - Rose-Marie Precht
Hämeen tyttö - Eeva Kantanen
Hämeen tyttö - Heidi Krohn
Hämeen tyttö - Maikki Länsiö
Hämeen tyttö - Marja Packalen
Venla/Hämeen tyttö - Maija-Liisa Peuhu
Hämeen tyttö - Leena Takala
Hämeen tyttö - Ritva Valtakoski
Toukolainen - Esko Pesonen
Toukolainen/Karhu - Juhani Tyynelä.

Orkesteri: Matti Puurtinen, Rauno Larsen, Timo Aittokallio ja Kari Veisterä.

Amatöörinäyttelijät: Riitta Rauhala. Seppo Paarte. Eelis Laakkonen. Viljo Normela. Olavi Saari. Erkki Tainio. Lauri Vaaja.

Keskustele