Hyppää pääsisältöön

Seitsemän veljestä Turun kaupunginteatterissa

Kalle Holmbergin Turun kaupunginteatterille ohjaama sovitus Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä oli 1970-luvun suuria teatteritapauksia.

Tietolaatikko

Näyttelijät: Juhani - Esko Salminen. Tuomas - Vesa-Matti Loiri. Aapo - Heikki Kinnunen. Simeoni - Heikki Alho. Timo - Arno Virtanen. Lauri - Ilari Paatso. Eero - Juha Muje. Nimismies - Mauri Heikkilä. Mäkelä - Risto Saanila. Viertolan isäntä/Likkari - Kapo Manto. Provasti/Kissalan aapeli - Esko Vettenranta. Nahkapeitturi/Taula-Matti - Paavo Tuominen. Nahkapeitturin vaimo - Kaarina Vahtonen. Tammiston Kyösti/Rajamäen Mikko - Olavi Levula. Rajamäen Kaisa/Hämeen tyttö - Rose-Marie Precht. Hämeen tyttö - Eeva Kantanen. Hämeen tyttö - Heidi Krohn. Hämeen tyttö - Maikki Länsiö. Hämeen tyttö - Marja Packalen. Venla/Hämeen tyttö - Maija-Liisa Peuhu. Hämeen tyttö - Leena Takala. Hämeen tyttö - Ritva Valtakoski. Toukolainen - Esko Pesonen. Toukolainen/Karhu - Juhani Tyynelä.
Orkesteri: Matti Puurtinen, Rauno Larsen, Timo Aittokallio ja Kari Veisterä.
Amatöörinäyttelijät: Riitta Rauhala. Seppo Paarte. Eelis Laakkonen. Viljo Normela. Olavi Saari. Erkki Tainio. Lauri Vaaja.

Seitsemän veljestä sai ensi-iltansa vuonna 1972. Mukana oli loistelias joukko vuosikymmenen tähtinäyttelijöitä, kuten Esko Salminen, Heikki Kinnunen, Vesa-Matti Loiri ja Juha Muje.

Esityksen olennainen elementti olivat Kaj Chydeniuksen säveltämät laulut, joista monet ovat jatkaneet elämäänsä levytettyinä versioina.

Holmbergin mukaan Seitsemän veljestä on "kertomus yhteiskuntaa vastaan kapinoivista yksilöistä ja yhteiskunnan taktiikasta ja keinoista käsitellä heitä".

"Laajat maa- ja metsäalueet perinyt veljesparvi ei suostu elämään ympäröivän kyläyhteisön ehdoilla, vaan elää oman vaistonvaraisen säännöstönsä mukaan, joka ei ole yhteiskunnalle mieleen", ohjaaja kirjoitti näytelmän esittelytekstissä.

"Veljesten ja yhteiskunnan väliset suhteet kehittyvät erilaisten konfliktien kautta kompromissiin. Molemmat osapuolet joutuvat antamaan periksi; molemmat tarvitsevat toisiaan."

Kalle Holmberg ja Ralf Långbacka toimivat Turun kaupunginteatterin taiteellisina johtajina vuosina 1971-77. Kaupungin konservatiiviset tahot hyökkäsivät kiivaasti vasemmistolaista johtokaksikkoa vastaan.

Vaikka vanhoillisimmat pitivät myös Seitsemän veljeksen moderneja näyttämöratkaisuja Kiven häpäisynä, näytelmä nousi suursuosioon. Sitä esitettiin kaikkiaan 240 kertaa.

Långbacka totesi myöhemmin, että Seitsemän veljeksen yleisö- ja arvostelumenestys "tukki kiihkeimpienkin vastustajien suut ja antoi meille työrauhaa".

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto