Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Jatimatic-ryöstöt

Tiistaina 12. tammikuuta 1993 kello 09:16 tapahtui Vantaan Kaivokselan postikonttorissa törkeä ryöstö. Sisälle konttoriin oli kävellyt kaksi naamioitunutta miestä.

Toinen miehistä oli hypännyt pakettitiskin yli ja kerännyt rahat, toisen uhkaillessa virkailijoita Jatimatic-konepistoolilla. Ryöstäjät pakenivat juosten paikalta.

Saaliikseen he saivat parikymmentätuhatta markkaa. Harvinainen ja erittäin vaarallinen ase herätti tutkijoiden huomion. Ennen kuin tutkinta pääsi kunnolla edes alkuun, alkoi uusia ryöstöjä tapahtua eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Ryöstöjen samankaltaisuudesta, erikoisesta aseistuksesta, ajoituksesta sekä rikospaikalta taltioidusta teknisestä materiaalista voitiin jo varhaisessa vaiheessa päätellä, että ryöstöihin syyllistyivät samat tekijät.

Myöhemmin tutkijoille selvisi, että idea postiryöstöihin tuli ryöstäjille siitä, kun toinen tekijöistä oli saanut kotiinsa Postin mainoksen, jossa luki: Mieti, minkä konttorin ovea raotat!

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila. Möttönen ja vehtaaja on nyt pysyvästi kuunneltavissa Areenassa.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto