Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Jatimatic-ryöstöt

Tiistaina 12. tammikuuta 1993 kello 09:16 tapahtui Vantaan Kaivokselan postikonttorissa törkeä ryöstö. Sisälle konttoriin oli kävellyt kaksi naamioitunutta miestä.

Toinen miehistä oli hypännyt pakettitiskin yli ja kerännyt rahat, toisen uhkaillessa virkailijoita Jatimatic-konepistoolilla. Ryöstäjät pakenivat juosten paikalta.

Saaliikseen he saivat parikymmentätuhatta markkaa. Harvinainen ja erittäin vaarallinen ase herätti tutkijoiden huomion. Ennen kuin tutkinta pääsi kunnolla edes alkuun, alkoi uusia ryöstöjä tapahtua eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Ryöstöjen samankaltaisuudesta, erikoisesta aseistuksesta, ajoituksesta sekä rikospaikalta taltioidusta teknisestä materiaalista voitiin jo varhaisessa vaiheessa päätellä, että ryöstöihin syyllistyivät samat tekijät.

Myöhemmin tutkijoille selvisi, että idea postiryöstöihin tuli ryöstäjille siitä, kun toinen tekijöistä oli saanut kotiinsa Postin mainoksen, jossa luki: Mieti, minkä konttorin ovea raotat!

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto