Hyppää pääsisältöön

Ympärileikatut somalinaiset

Pakolaisuus ja siirtolaisuus ovat tuoneet Suomeen tapoja, joita on joskus länsimaisittain vaikea ymmärtää. Yksi näistä on naisten ympärileikkaus.

Tapa koskettaa yli 80 miljoonaa naista etupäässä Afrikassa ja Lähi-idässä, ja sen muotoja on useita.

Suomessa naisten sukupuolielinten silpominen nousi esille, kun ensimmäiset somalit saapuivat Suomeen 1990-luvun alussa. Useat somalinaiset haluaisivat säilyttää perinteen myös uudessa kotimaassaan.

Ympärileikkaus aiheutti hämmennystä suomalaisissa neuvolatyöntekijöissä ja synnytyssairaaloissa, eikä ympärileikattujen naisten synnytyksiä osattu aluksi hoitaa.

Laki ei tuohon aikaan suoranaisesti kieltänyt naisten ympärileikkausta. Nykyisin itse toimenpide tulkitaan väkivallanteoksi, ja on sen takia kielletty.

Jotkut maahanmuuttajat haluavat leikkauttaa tyttärensä ennen Suomeen tuloa. Näin teki myös 6-vuotiaan tytön äiti Batuulo Ahmed, vaikka muistot omasta faarao-mallisesta ympärileikkauksesta olivatkin karmeat.

Teksti: Seija Aunila

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto