Hyppää pääsisältöön

Onnellinen Marja-Sisko Aalto

Totuus tekee vapaaksi, sanoo väärään sukupuoleen syntynyt ja vuosikymmenten tunnontuskat kärsinyt Marja-Sisko Aalto. Milla Louhi jakaa samat kokemukset.

Kun kirkkoherra Olli Aalto loppuvuodesta 2008 ilmoitti aikovansa korjauttaa sukupuolensa naiseksi, nousi asiasta melkoinen kohu.

Kohun laannuttua Ollia ei julkisuudessa ole enää nähty, sijan on ottanut vapautunut ja onnellinen Marja-Sisko.

Aalto teki päätöksensä muutama vuosi sitten. Lopullisen sysäyksen oli antanut hänen vaimonsa. Ennen asia julkistamista hän selvitti asian rauhassa läheistensä ja työyhteisönsä kanssa.

— Sukulaiset ovat pysyneet, moni ystäväkin, mutta muutamat ovat kokeneet, etteivät voi olla ystäviä enää Marja-Siskon kanssa, hän sanoo.

Palomies, nyttemmin ensihoitaja Milla Louhi teki päätöksen korjaushoidosta nelisen vuotta sitten. Prosessin jo alettuakin häntä kalvoi voimakas syyllisyydentunto.

— Transsukupuolinen heitetään aina nurkkaan, heitä syyllistään muiden ongelmista, Marja-Sisko toteaa, ja kertoo omasta traumatisoineesta lapsuudestaan.

— Moni transsukupuolinen on koko ikänsä opetettu ottamaan toiset huomioon, elämään toisille mieliksi, toisten odottamaa elämää. On kamala asia elää omaa elämäänsä ikään kuin vierailijana, hän sanoo.

— Jos lapsi haluaa eläytyä toiseen sukupuoleen, hulluinta mitä voi kasvatuksellisesti tehdä, on kieltää se ja istuttaa lapseen häpeä, tietokirjailija Tiia Aarnipuu summaa.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto