Hyppää pääsisältöön

Onnellinen Marja-Sisko Aalto

Totuus tekee vapaaksi, sanoo väärään sukupuoleen syntynyt ja vuosikymmenten tunnontuskat kärsinyt Marja-Sisko Aalto. Milla Louhi jakaa samat kokemukset.

Kun kirkkoherra Olli Aalto loppuvuodesta 2008 ilmoitti aikovansa korjauttaa sukupuolensa naiseksi, nousi asiasta melkoinen kohu.

Kohun laannuttua Ollia ei julkisuudessa ole enää nähty, sijan on ottanut vapautunut ja onnellinen Marja-Sisko.

Aalto teki päätöksensä muutama vuosi sitten. Lopullisen sysäyksen oli antanut hänen vaimonsa. Ennen asia julkistamista hän selvitti asian rauhassa läheistensä ja työyhteisönsä kanssa.

— Sukulaiset ovat pysyneet, moni ystäväkin, mutta muutamat ovat kokeneet, etteivät voi olla ystäviä enää Marja-Siskon kanssa, hän sanoo.

Palomies, nyttemmin ensihoitaja Milla Louhi teki päätöksen korjaushoidosta nelisen vuotta sitten. Prosessin jo alettuakin häntä kalvoi voimakas syyllisyydentunto.

— Transsukupuolinen heitetään aina nurkkaan, heitä syyllistään muiden ongelmista, Marja-Sisko toteaa, ja kertoo omasta traumatisoineesta lapsuudestaan.

— Moni transsukupuolinen on koko ikänsä opetettu ottamaan toiset huomioon, elämään toisille mieliksi, toisten odottamaa elämää. On kamala asia elää omaa elämäänsä ikään kuin vierailijana, hän sanoo.

— Jos lapsi haluaa eläytyä toiseen sukupuoleen, hulluinta mitä voi kasvatuksellisesti tehdä, on kieltää se ja istuttaa lapseen häpeä, tietokirjailija Tiia Aarnipuu summaa.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto