Hyppää pääsisältöön

Onnellinen Marja-Sisko Aalto

Totuus tekee vapaaksi, sanoo väärään sukupuoleen syntynyt ja vuosikymmenten tunnontuskat kärsinyt Marja-Sisko Aalto. Milla Louhi jakaa samat kokemukset.

Kun kirkkoherra Olli Aalto loppuvuodesta 2008 ilmoitti aikovansa korjauttaa sukupuolensa naiseksi, nousi asiasta melkoinen kohu.

Kohun laannuttua Ollia ei julkisuudessa ole enää nähty, sijan on ottanut vapautunut ja onnellinen Marja-Sisko.

Aalto teki päätöksensä muutama vuosi sitten. Lopullisen sysäyksen oli antanut hänen vaimonsa. Ennen asia julkistamista hän selvitti asian rauhassa läheistensä ja työyhteisönsä kanssa.

— Sukulaiset ovat pysyneet, moni ystäväkin, mutta muutamat ovat kokeneet, etteivät voi olla ystäviä enää Marja-Siskon kanssa, hän sanoo.

Palomies, nyttemmin ensihoitaja Milla Louhi teki päätöksen korjaushoidosta nelisen vuotta sitten. Prosessin jo alettuakin häntä kalvoi voimakas syyllisyydentunto.

— Transsukupuolinen heitetään aina nurkkaan, heitä syyllistään muiden ongelmista, Marja-Sisko toteaa, ja kertoo omasta traumatisoineesta lapsuudestaan.

— Moni transsukupuolinen on koko ikänsä opetettu ottamaan toiset huomioon, elämään toisille mieliksi, toisten odottamaa elämää. On kamala asia elää omaa elämäänsä ikään kuin vierailijana, hän sanoo.

— Jos lapsi haluaa eläytyä toiseen sukupuoleen, hulluinta mitä voi kasvatuksellisesti tehdä, on kieltää se ja istuttaa lapseen häpeä, tietokirjailija Tiia Aarnipuu summaa.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit