Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pastakoneessa ei kannata pihistää

pastakonetesti (Video still, Kuva: YLE)
Tuorepastan tekemiseen tarvitaan jauhoja ja kananmunia, sekä tietysti hyvä pastakone. Kunkun kolme kovaa saivat tällä kertaa testattavakseen kaikki Suomessa myytävät käsikäyttöiset pastakoneet.

Niitä löytyi kolmea mallia. Testin ylivoimainen voittaja oli Marcaton Atlas 150.

Testattavat tuotteet

Prisman Fackelmann
Clas Ohlsonin Jamie Oliver
Sokoksen Marcato Atlas

Testiryhmä

Testaajiksi valikoituivat Suomessa asuvat italialaiset herrasmiehet Stefano Rigatelli,
Davide Pavone ja Marco Pala. Kukaan heistä ei ole ruoanlaiton ammattilainen, mutta pastakone on pyörinyt tiuhaan jokaisen testaajamme mummolassa.

– Jo äänestä tunnistaa hyvän pastakoneen, totesivat testaajamme.

Käyttöohjeet

käyttöohjeet (Video still, Kuva: YLE)Fackelmannin ohjeet saivat kuviensa ansiosta kiitosta. Testiryhmä piti yksinkertaisista ja selkeistä ohjeista. Fackelmann oli ainoa malli joka tuli laatikosta kokonaisena. Ainoastaan kampi ja kiinnike olivat irralliset. Kiinnikkeen toimintaperiaate muistuttaa käsitöissä tutuksi tullutta puupuristinta. Puristimen skaala ei riittänyt testipöydän paksuudelle.
Kuivapyörityksessä testiryhmä epäili tuotteen laakereiden kaipaavan hieman öljyä. Fackelmann oli hankintahinnaltaan huokein.

Jamie Oliver (Video still, Kuva: YLE)Jamie Oliverin ohjeita testiryhmä moitti. Ohjeet olivat ainoastaan kertakäyttöisen pakkauksen takakannessa ja painetun sanan koko sai moitteita. Jamie Oliverin ohjeiden vakavimmaksi puutteeksi osoittautui vesi- ja konepesukiellon puuttuminen. Pesukielto oli muiden pastakoneiden ohjeissa selkeästi merkattu. Kiinnityspuristimen skaala ei tässäkään mallissa ollut riittävä. Tarkempi tutkimus osoitti, että puristimet olivat identtiset.

Testin kallein pastakone Marcaton Atlas, sai testiryhmältä innostuneen vastaanoton. Ohjeet olivat monella kielellä ja värillinen ohjekirja oli erittäin selkeä kuvineen ja pastaresepteineen.
Atlaksessakin kiinnityspuristimen skaala tuotti hankaluuksia, mutta neuvokkaat testaajamme saivat soveltamalla pastakoneen pöytään kiinni.

Pastan tekeminen

säätönuppi (Video still, Kuva: YLE)Kaikilla koneilla sai aikaan kelvollisia pastalevyjä. Ei tehnyt testiryhmämme mielestä eroa, saiko pastalevyn rullattua asteikolla 1-9:ään joka löytyi Jamie Oliverista ja Marcatosta vai 1-7:ään joka oli Fackelmannin skaala.

Fackelmann (Video still, Kuva: YLE)Eroja alkoi syntyä kun siirryttiin tekemään tagliatellea ja spagettia. Fackelmannin leikkuutulos oli molemmissa pastalaaduissa lähes kelvotonta. Jauhoja tarvitaan, jotta tagliatellenauhat irtoavat siististi toisistaan, mutta tämän koneen kohdalla tuskin pussikaan riittäisi. Jamie Oliver leikkasi pastaa ajoittain hyvin, mutta kokonaisvaikutelmaksi jäi epävarmuus. Tuotteella voi siis tehdä muutakin kuin heittää vesilintua. Marcaton Atlas selvisi kaikista osioista moitteetta.

Testin lopputulos

Tuote Pisteet Hinta
Marcato Atlas 4,8 59.90€
Jamie Oliver 3,0 49,90€
Fackelmann 2,5 26,50€

Pisteet 1-5

Marcato Atlas (Video still, Kuva: YLE)Testin voittajaksi nousi Marcato Atlas. Tuotteen käyttöönotto-ohjeistus, koneiston jämäkkyys ja pastan laatu antoivat Marcato Atlakselle parhaat pisteet.

Toiseksi tullut Jamie Oliver toimi ajoittain kelvollisesti, mutta ei vakuuttanut testiryhmää ensiluokkaisen pastan valmistajana. Puutteelliset ohjeet pakkauksen takakannessa laskivat kokonaispisteet kolmeen.

Hännänhuipuksi jäi Fackelman. Käyttöohjeet olivat hyvät, mutta Fackelmanin koneisto tuntui heppoiselta ja hieman öljyä vaativalta. Tagliatellen ja spagetin tekemisestä ei tullut juuri mitään. Tuote tuntui soveltuvan lähinnä lasagnelevyjen tekoon.

Tuomas Kiukas / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.