Hyppää pääsisältöön

Hautasi on Odessassa -kuunnelmassa toimittaja ratkoo omaa murhaansa edellisessä elämässään

Hautasi on Odessassa -kuunnelmasarjan näyttelijät Marja-Liisa Peuhu (roolinimi Natalia Grigirjeva) ja Markku Nieminen (roolinimi Erkki Saari, toimittaja) 1983
Hautasi on Odessassa -kuunnelmasarjan näyttelijät Marja-Liisa Peuhu (roolinimi Natalia Grigirjeva) ja Markku Nieminen (roolinimi Erkki Saari, toimittaja) Hautasi on Odessassa -kuunnelmasarjan näyttelijät Marja-Liisa Peuhu (roolinimi Natalia Grigirjeva) ja Markku Nieminen (roolinimi Erkki Saari, toimittaja) 1983 Kuva: Håkan Sandblom / Yle 1983,kuunnelmat,Maija-Liisa Peuhu,Hautasi on Odessassa

Toimittaja Erkki Saari palaa hypnoosiregressiossa syntymäänsä edeltävään aikaan. Erkki eläytyy tapaturmaisesti kuolleeksi ruotsalaiseksi Nils-Erikiksi. Vai oliko se sittenkään tapaturma? Oskar Reposen yliluonnollisissa maailmoissa liikkuvan kirjan pohjalta tehty kuunnelmasarja kuultiin ensi kerran vuonna 1983.

Hautasi on Odessassa -kuunnelmasarja on julkaistu kokonaisuudessaan Yle Areenaan 9.10.2017. Jaksot löytyvät myös tästä artikkelista.

Toimittaja ja kirjailija Oskar Reposen (1928–1997) kiinnostus parapsykologiaan ja tuonpuoleiseen elämään näkyi hänen kirjallisessa tuotannossaan. Alitajuntaa ja tuonpuoleista luotaava Hautasi on Odessassa -kirja julkaistiin vuonna 1982 ja kuunnelmasovitus seuraavana vuonna.

Kuunnelmasarjan alussa toimittaja Erkki Saari antaa leikillään hypnotisoida itsensä menneisyyteen, aikaan ennen syntymäänsä. Hypnoosissa paljastuu, että Saari on aikaisemmin ollut ruotsalainen merimies Nils-Erik, joka on kokenut väkivaltaisen kuoleman epäselvissä olosuhteissa Odessassa.

Erkki lähtee selvittämään Nils-Erikin kuolemaa sensaatiojutun toivossa. Toimittajan matka kulkee Odessaan, jossa Nils-Erikin väitettiin pudonneen humalassa parvekkeelta.

Hypnoosissa kokemiensa näkyjen takia Erkki ei usko tapaturmaan. Uskoa alkaa nakertaa myös se, että Erkki huomaa olevansa takaa-ajettu.

Ruotsalaisen merimiehen mysteeri paljastuu. "Tapaturman" takana olikin kaksi miestä, joista toinen oli hyvinkin läheinen Nils-Erikille. Murhamysteeri kietoutuu lopulta myös Erkin elämään onnellisella tavalla.

Hautasi on Odessassa -kuunnelmasarjan tekijät

Kirjoittanut: Oskar Reponen
Ohjaus: Rauni Ranta
Järjestäjänä: Juhani Mäkinen
Tehosteet: Merja Pesola
Äänitys: Mirja Pilli ja Kari Ahtovirta

Rooleissa:
Erkki Saari, toimittaja - Markku Nieminen
Aarne Jokela, hypnologi - Olli Tuominen
Timo Toivola, päätoimittaja - Eero Pikkarainen
Aarre Ekholm, valokuvaaja - Juha Mäkelä
Vilho Raatikainen - Tuomas Mattila
Helmi Lehtinen - Leila Itkonen
Rinna - Karin Pacius
Raija Jokela - Rauha Puntti
Timo Toivola - Juha Mäkelä
Torsten Strand - Matti Ruohola
Sihteeri - Karin Pacius
Erik Honken Lindblad - Kari Paju
Erik Lindblad II - Yrjö Parjanne
Erik Lindblad III - Leo Riuttu
Erik Lindblad IV - Topi Reinikka
Portieri - Mauri Jaakkola
Klaus - Jorma Hellström
Tyttö - Liisa Kinnunen
Raimo Vesa - Jouko Keskinen
Taloudenhoitaja - Eila Peitsalo
Sainio - Juhani Mäkinen
Kertoja - Lauri Komulainen
Lasse Asikainen - Heikki Nousiainen
Matti Askolin - Seppo Kolehmainen
Odessalainen mummo - Rauha Rentola
Odessalainen mies - Kosti Klemelä
Vladimir Gurshev - Tauno Lehtihalmes
Matkatoimistovirkailija - Titta Antti-Poika
Miliisi - Roger Nikkanen
Hannele, opas - Eija Nousiainen
Onni Häkkinen - Martti Katajisto
Natalia Grigirjeva - Maija-Liisa Peuhu
Marina, opas - Johanna Mustonen
Hotellin kerrosemäntä - Kristiina Repo
Baarimestari - Roger Nikkanen
Torsten Strand - Matti Ruohola
Erik "Honken" Lindblad - Kari Paju

Kirjailija Oskar Reponen oli hyvin kiinnostunut tuonpuoleisista ilmiöistä, ja hän käsitteli aihetta useissa teoksissaan. Hautasi on Odessassa -teoksen lisäksi suosiota saavuttivat muut helppolukuisiksi ja reportterihenkisiksi kuvaillut kirjat kuten Isä minä elän (1977), Suomalaisia selvännäkijöitä (1978), Olen elänyt ennenkin (1979) ja Hypnoosimurhaaja (1988), joka pohjautui olettamukseen Olof Palmen murhaajasta.

Viipurissa 14. elokuuta 1928 syntynyt kirjailija kuoli kuoli 31. lokakuuta 1997 talvikodissaan Gran Canarialla Las Palmasissa.

Otteita Hautasi on Odessassa -kuunnelmasarjasta:

Kommentit