Hyppää pääsisältöön

Pete Q - nuorallatanssijan kuolema

Suomen Kansan Teatterin Pete Q oli 1970-luvun lopun nuorelle teatteripolvelle samanlainen merkkipaalu kuin Lapualaisooppera 60-lukulaisille.

Tietolaatikko

Rooleissa mm: Eija Ahvo (Esmeralda), Anna-Maija Ollikainen (Evangelina), Harri Hyttinen (santarmipäällikkö), Erkki Saarela (eversti), Vesa Vierikko (Levi Lion), Jukka-Pekka Palo (Primo da Capo), Ari Piispa (Willehart Watussi), Kari Heiskanen (Pete Q), Markku Toikka (Secondo), Kari Paukkunen (Egon Vernissa), Raila Leppäkoski (Phyllis kissanainen), Kari Väänänen (Ernest haudankaivaja), Heikki Vuento (Äkämä), Pirkka-Pekka Petelius (Pukama), Saara Markkanen (Rosalia), Hannele Nieminen (Teresia).
Yhtye: Toni Edelmann, Antti Hytti, Pekka Rechardt, Tapio Tuominen, Tero Sarikoski, Ahti Salomaa

Näytelmä tapahtuu "ajassa jota emme enää tunne", meren rannalla sijaitsevassa kylässä, jota nimetön Eversti hallitsee diktaattorina.

Everstin kuuluisuuteen nostama rocklaulaja Pete Q on kuollut sähköiskuun ja hänet on korotettu pyhimykseksi. Diktaattorin uusi suojatti Primo da Capo esittää Peteä vuosittaisessa mysteerionäytelmässä, jonka yhteydessä järjestetään suuret markkinat huveineen.

Pete Q on kuitenkin herännyt henkiin ja palaa kylään omalaatuisten ystäviensä, kostaja Secondon ja huumehuuruisen Egon Vernissan kanssa.

Mutta kansan kauan odottamalla sankarilla ei olekaan tarjottavanaan sanomaa: hänestä on tullut mykkä. Eversti leimaa hänet petturiksi, ja samaa mieltä on kansantuomioistuin.

Peten paluu on kuitenkin järkyttänyt Everstin järjestelmää, ja hänet itsensäkin ammutaan. Tulevaisuus jää näytelmän lopussa arvoitukseksi.

Pete Q:ssa uusi teatterisukupolvi otti etäisyyttä 1970-luvun alun brechtiläiseen teatteriin ja marxilaisiin sosialistisen realismin ihanteisiin. Sen maalitauluna oli totalitarismi ilmansuunnista riippumatta.

Myös kerronnan tapa poikkesi monessa suhteessa varhaisen 70-luvun ihanteista. Näytelmä käytti surutta aineksinaan unia, kuvitelmia ja houreita, ja tyylikeinoja lainattiin sirkuksesta ja markkinatoreilta.

Pete Q:n esiintyjäkaarti oli täynnä nuoria lupauksia, jotka 80-luvulla nousivat teatterin, elokuvan ja tv-viihteen tähdiksi: Kari Väänänen, Kari Heiskanen, Markku Toikka, Vesa Vierikko, Pirkka-Pekka Petelius jne. Käsikirjoittajiin kuuluneesta Arto Melleristä tuli sukupolvensa keskeinen lyyrikko.

Teksti: Jukka Lindfors