Hyppää pääsisältöön

Merirosvojen rannikko Somaliassa

Somalialaiset merirosvot ovat kaapanneet 2000-luvun alussa Intian valtamerellä ja Adeninlahdella toistasataa rahtialusta ja saaneet niistä miljoonien eurojen lunnasrahat. MOT-ohjelma haastatteli kaiken nähnyttä merirosvoa ja sai kuvaa kaapatulta laivalta.

Rosvouksesta on tullut käytännössä tärkeä elinkeino Somalian yli 2 000 kilometriä pitkällä rannikolla. Yksi rosvouksen keskuspaikoista on pieni Eylin kaupunki autonomisen Puntmaan rannikolla.

Suomensomalialainen toimittaja Wali Hashi ehdotti joulukuussa 2008 reportaasimatkaa merirosvojen rannikolle, ja MOT lähetti hänet matkaan yhdessä kuvaaja Shukri Omarin kanssa. Mukaan lähti myös suomensomalialainen opas, joka on kotoisin Eylistä ja kuuluu paikalliseen klaaniin.

Perillä MOT:n kuvausryhmä onnistui tallentamaan tavallisten ihmisten elämää kaupungissa, joka on leimattu merirosvojen pääkaupungiksi. Myös kaiken nähnyt merirosvo saatiin suostumaan haastatteluun pientä korvausta vastaan. Eylin edustalla ankkurissa olleella kaapatulla laivalla ei päästy käymään, mutta sieltäkin saatiin kuvaa hieman poikkeuksellisin keinoin.

Reportaasi merirosvojen rannikolta oli aiheensa puolesta poikkeuksellinen MOT-ohjelma, koska siinä ei ollut suoranaisesti Suomeen liittyvää näkökulmaa. Onnistunut hanke kuitenkin osoitti, että hallittu riskinotto ohjelmatyössä kannattaa.

Teksti: Matti Virtanen, MOT

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto