Hyppää pääsisältöön

Merirosvojen rannikko Somaliassa

Somalialaiset merirosvot ovat kaapanneet 2000-luvun alussa Intian valtamerellä ja Adeninlahdella toistasataa rahtialusta ja saaneet niistä miljoonien eurojen lunnasrahat. MOT-ohjelma haastatteli kaiken nähnyttä merirosvoa ja sai kuvaa kaapatulta laivalta.

Rosvouksesta on tullut käytännössä tärkeä elinkeino Somalian yli 2 000 kilometriä pitkällä rannikolla. Yksi rosvouksen keskuspaikoista on pieni Eylin kaupunki autonomisen Puntmaan rannikolla.

Suomensomalialainen toimittaja Wali Hashi ehdotti joulukuussa 2008 reportaasimatkaa merirosvojen rannikolle, ja MOT lähetti hänet matkaan yhdessä kuvaaja Shukri Omarin kanssa. Mukaan lähti myös suomensomalialainen opas, joka on kotoisin Eylistä ja kuuluu paikalliseen klaaniin.

Perillä MOT:n kuvausryhmä onnistui tallentamaan tavallisten ihmisten elämää kaupungissa, joka on leimattu merirosvojen pääkaupungiksi. Myös kaiken nähnyt merirosvo saatiin suostumaan haastatteluun pientä korvausta vastaan. Eylin edustalla ankkurissa olleella kaapatulla laivalla ei päästy käymään, mutta sieltäkin saatiin kuvaa hieman poikkeuksellisin keinoin.

Reportaasi merirosvojen rannikolta oli aiheensa puolesta poikkeuksellinen MOT-ohjelma, koska siinä ei ollut suoranaisesti Suomeen liittyvää näkökulmaa. Onnistunut hanke kuitenkin osoitti, että hallittu riskinotto ohjelmatyössä kannattaa.

Teksti: Matti Virtanen, MOT

Kommentit