Hyppää pääsisältöön

Pasilan Milonoff Aamu-tv:ssä

"Näyttelijät menevät pieneen koppiin keskenään ja rupeavat suoltamaan tekstiä ja sitten animoidaan. Pasila syntyy Simpsonien tapaan amerikanmalliin", kertoo näyttelijä Juho Milonoff.

South Parkin ja Simpsonien hengenheimolainen Pasila on saanut laajan fanijoukon. Facebookissa Pasilalla on oma faniryhmänsä kuten myös päähenkilöllä komisario Kyösti Pöystilläkin.

Pasila elää tiukasti kiinni yhteiskunnallisissa tapahtumissa. Juho Milonoff kertoo, että Pasilan tyypeissä kiteytyy suomalainen arkkityyppinen hahmo. Suomeksi sanottuna henkilöt ovat paljaasti sitä itseään ja sanovat sen myös ääneen.

Esimerkkinä suomalainen rikoksen tekijä, joka linnoittautuu ja vaatii itselleen huomiota. Toisena esimerkkinä Pekka Routalempi, tyypillinen messiintulija, joka ui jokaiseen keskusteluun jaarittelemaan: "Onpa tosi jännää."

Teksti: Seija Aunila

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto