Hyppää pääsisältöön

Taiteilijoiden Kalevala 2009

Kalevalan tapahtumat ja hahmot ovat kiinnostaneet taiteilijoita 1840-luvulta lähtien. Kalevalan juhlavuonna 2009 Taitelijoiden Kalevala -hankkeessa valmistui 20 uutta Kalevala-aiheista teosta.

Tietolaatikko

Kalevalan 160. juhlavuonna 2009 SKS julkaisi Kalevalaseuran tuottaman teoksen Taiteilijoiden Kalevala.

Runo-, kuva- ja sävelteos (CD/DVD) sisältää Kalevalan runot, taideteokset värikuvina, videotaideteoksen sekä sävellykset kamariorkesteri Avantin ja Uusi Helsinki -kvartetin esittäminä.

Lisäksi teoksessa on kuvataiteilijoiden ja säveltäjien esittelyt sekä heidän laatimansa päiväkirjamaiset luonnehdinnat Kalevalan herättämistä ajatuksista.

Ateneumin taidemuseon Kalevala elää -näyttelyssä 27.2.- 9.8.2009 oli esillä lähes 200 teosta 1850-luvulta nykypäivään.

Kansalliseepoksen kuvalliset ja musiikilliset tulkinnat ovat synnyttäneet suomalaiseen kulttuurihistoriaan kiinnostavan kerrostuman, johon aina uudet taiteilijasukupolvet jättävät oman jälkensä.

Kalevalaseuran käynnistämässä Taiteilijoiden Kalevala 2009 -hankkeessa 20 nimekästä suomalaista nykysäveltäjää ja -kuvataiteilijaa kutsuttiin tekemään Kalevalan runoista oman tulkintansa.

YLE Radio 1:n Kultakuume perehtyi syksyllä 2008 siihen, mitä taiteilijoiden käsissä on syntymässä. Mikä Kalevalassa nousee keskeiseksi? Ja mikä on ylipäätään taiteilijoiden suhde Kalevalaan ja sitä aiemmin tulkinneisiin taiteilijoihin?

Jukka Tiensuun sävelteoksen ja Juhana Blomstedtin maalauksen aiheena ovat Kalevalan ensimmäiset runot, joissa kerrotaan maailman synnystä, Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulannasta sekä Ainon kohtalosta. Marjatan runoa tulkitsevat puolestaan Einojuhani Rautavaara ja Ulla Jokisalo.

Haastateltavina ovat myös kuvataiteilijat Martti Aiha, Kuutti Lavonen, Stiina Saaristo, Risto Suomi, Nanna Susi, Marjatta Tapiola, Katja Tukiainen ja Santeri Tuori sekä säveltäjät Kimmo Hakola, Pekka Jalkanen, Olli Kortekangas, Herman Rechberger, Aulis Sallinen, Riikka Talvitie, Jovanka Tribojevic ja Lotta Wennäkoski.

Kalevalaseuran tilaamat kuvataideteokset ja sävellykset olivat osa Ateneumin taidemuseon Kalevala-aiheista taiteen suurnäyttelyä
27.2.- 9.8.2009.