Hyppää pääsisältöön

Taiteilijoiden Kalevala 2009

Kalevalan tapahtumat ja hahmot ovat kiinnostaneet taiteilijoita 1840-luvulta lähtien. Kalevalan juhlavuonna 2009 Taitelijoiden Kalevala -hankkeessa valmistui 20 uutta Kalevala-aiheista teosta.

Tietolaatikko

Kalevalan 160. juhlavuonna 2009 SKS julkaisi Kalevalaseuran tuottaman teoksen Taiteilijoiden Kalevala.

Runo-, kuva- ja sävelteos (CD/DVD) sisältää Kalevalan runot, taideteokset värikuvina, videotaideteoksen sekä sävellykset kamariorkesteri Avantin ja Uusi Helsinki -kvartetin esittäminä.

Lisäksi teoksessa on kuvataiteilijoiden ja säveltäjien esittelyt sekä heidän laatimansa päiväkirjamaiset luonnehdinnat Kalevalan herättämistä ajatuksista.

Ateneumin taidemuseon Kalevala elää -näyttelyssä 27.2.- 9.8.2009 oli esillä lähes 200 teosta 1850-luvulta nykypäivään.

Kansalliseepoksen kuvalliset ja musiikilliset tulkinnat ovat synnyttäneet suomalaiseen kulttuurihistoriaan kiinnostavan kerrostuman, johon aina uudet taiteilijasukupolvet jättävät oman jälkensä.

Kalevalaseuran käynnistämässä Taiteilijoiden Kalevala 2009 -hankkeessa 20 nimekästä suomalaista nykysäveltäjää ja -kuvataiteilijaa kutsuttiin tekemään Kalevalan runoista oman tulkintansa.

YLE Radio 1:n Kultakuume perehtyi syksyllä 2008 siihen, mitä taiteilijoiden käsissä on syntymässä. Mikä Kalevalassa nousee keskeiseksi? Ja mikä on ylipäätään taiteilijoiden suhde Kalevalaan ja sitä aiemmin tulkinneisiin taiteilijoihin?

Jukka Tiensuun sävelteoksen ja Juhana Blomstedtin maalauksen aiheena ovat Kalevalan ensimmäiset runot, joissa kerrotaan maailman synnystä, Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulannasta sekä Ainon kohtalosta. Marjatan runoa tulkitsevat puolestaan Einojuhani Rautavaara ja Ulla Jokisalo.

Haastateltavina ovat myös kuvataiteilijat Martti Aiha, Kuutti Lavonen, Stiina Saaristo, Risto Suomi, Nanna Susi, Marjatta Tapiola, Katja Tukiainen ja Santeri Tuori sekä säveltäjät Kimmo Hakola, Pekka Jalkanen, Olli Kortekangas, Herman Rechberger, Aulis Sallinen, Riikka Talvitie, Jovanka Tribojevic ja Lotta Wennäkoski.

Kalevalaseuran tilaamat kuvataideteokset ja sävellykset olivat osa Ateneumin taidemuseon Kalevala-aiheista taiteen suurnäyttelyä
27.2.- 9.8.2009.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto