Hyppää pääsisältöön

Keltikangas-Järvinen lasten päivähoidosta

Alle kolmivuotiaan lapsen kognitiivinen kehitys on koetuksella suuressa päiväkotiryhmässä, sanoo psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen.

"Levottomuus, meluisuus ja liialliset sosiaaliset kontaktit nostavat lapsen stressiherkkyyden liian korkeaksi, mikä näkyy hänessä vielä aikuisenakin", Keltikangas-Järvinen Helsingin yliopistosta sanoo.

Keltikangas-Järvisen mukaan suurin yksittäinen pulma on pientenkin, alle 3-vuotiaiden lasten päiväkotiryhmien suuri koko.

"Lapsen aivojen kehitystason vuoksi lapsi ei yksinkertaisesti pysty hallitsemaan kaikkia eteen tulevia asioita. Ja vaikutus ulottuu kaikkeen: älylliseen, kielelliseen, kognitiiviseen kehitykseen, muistiin, minäkuvaan, sosiaalisiin taitoihin."

Päivähoidosta virisi alkuvuodesta 2009 kiivaitakin sävyjäkin saanut keskustelu. Keltikangas-Järvinen hämmästelee joitakin keskustelun herättämiä reaktioita, esimerkiksi hoitohenkilökunnan puolustelua, että "emme me tarvitsekaan tämän parempia olosuhteita".

Katseen hän kääntää poliitikkojen suuntaan. Ensimmäinen parannus olisi perhepäivähoitojärjestelmän reipas kohentaminen.

"Yhdellä päiväkotipaikalla hoidetaan useampi lapsi kotona. Tällöin myös lastentarhaopettajat, jotka on koulutettu antamaan varhaiskasvatusta, ei hoitamaan pientä lasta, voisivat keskittyä siihen tehtävään. Silloin isompienkin ryhmäkokoja voitaisiin pienentää, jolloin ongelmat myös seuraavassa vaiheessa pienenisivät."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit