Hyppää pääsisältöön

Naisille MM-viestikultaa Liberecissä

Suomen naishiihtäjät taistelivat itselleen voiton 4 x 5 kilometrin viestissä Tshekin MM-hiihdoissa 2009. Ratkaisijana oli ankkuri Aino-Kaisa Saarinen.

Avausosuudella Pirjo Muranen saapui vaihtoon toisena 4,3 sekuntia Puolan jälkeen. Virpi Kuitunen ajoi kärkeen ja onnistui vetämään pitkän etumatkan kakkoseksi kiilanneeseen Norjaan.

Toisessa vaihdossa Norja oli n. 32 sekuntia jäljessä. Huimalla hiihdollaan Kristin Steira otti Riitta-Liisa Roposen kiinni ja siirtyi johtoon.

Roponen sinnitteli kuitenkin kannoilla. Kolmannessa vaihdossa Suomi oli jäänyt Norjasta 8,2 sekuntia.

Aino-Kaisa Saarinen lähti takaa-ajoon ja ohitti Norjan Kristoferssenin noin 2 kilometrin kohdalla. "Lähdin siitä että voitto tulee ja sillä siisti. Mä ajattelin että mä syön tuollaisia pikkutyttöjä iltapalksi", Saarinen hehkutti hiihdon jälkeen.

Saarinen otti kilpailussa kolmannen kultansa näissä kisoissa. Norja jäi viestissä lopulta yllättäen kokonaan mitaleitta, kun Saksa ja Ruotsi rynnivät loppusuoralla sen ohi hopealle ja pronssille.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

 • Aarre Karénille ajatteleminen on näyttelemistä ja näytteleminen ajattelemista

  Suosittu näyttelijä kertoo ajatuksiaan näyttelijäntyöstä

  Näyttelijä Aarre Karén syntyi Tokiossa vuonna 1932. Japanista hän uskoo saaneensa "nopeat jalat", jatkuvan liikkeellä olemisen perinnön. Satoja rooleja tehneen näyttelijän debyyttirooli radiossa oli Suomisen perheen Matti. Radiossa on näyteltävä niin, että ihminen kuuntelemalla näkee.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto