Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ekopesuaineissa on eroja

pesuaineet (Video still, Kuva: YLE)
Ekokaupoissa on myytävänä pyykinpesuaineita, jotka lupaavat olla erityisen ympäristöystävällisiä.

Valikoimassa on perinteisiä nestemäisiä pyykkiaineita, mutta myös uudempia keksintöjä: pesupähkinät ja pesumagneetit. Kolmen kovan testiryhmä kokeili ekoaineiden pesutehoa.

Testissä kuusi pyykinpesuainetta

kolme kovaa (Video still, Kuva: YLE)Testiryhmässä ovat mukana Helena Rantanen Espoosta, Markus Seppälä Helsingistä ja Pertti Sundqvist Hangosta. He ovat kaikki Suomen Luonnonsuojeluliiton piirissä toimivia ihmisiä, joiden mielestä ympäristön suojeleminen on tärkeä asia myös pyykinpesuaineen valinnassa.

Testattavana on neljä nestemäistä pesuainetta: Ecover, Elokuu, Ole hyvä ja Sonett. Pesuaineet ovat kasvi- ja mineraalipohjaisia ja tehty pääosin uusiutuvista luonnonvaroista. Niissä ei ole missään muodossa vesistöjä rehevöittävää fosforia. Varmasti yhtä luonnonmukaisia ovat Wup-pesupähkinät.
Ne ovat intialaisen Sapindus Mukurossi -puun hedelmiä.

Mukana testissä on myös vasta markkinoille tullut tuote: Life Mirackle - pesumagneetit. Niistä maahantuoja kertoi, että magneetit muuttavat veden sähköistä tasapainoa. Sen seurauksena veden omat happi-ionit irrottavat lian. Mitään erillistä pesuainetta tai edes huuhtelua ei tarvita. Käytössä magneettien luvataan kestävän suurin piirtein ikuisesti.

likaa (Video still, Kuva: YLE)Testimateriaalina ovat valkoiset puuvillapaidat. Niille roiskittiin runsain määrin kahvia, kaakaota, rasvaista pastakastiketta ja mustaviinimarjamehua. Liat saivat kuivua vajaan vuorokauden ennen pesua.

Annosteluohjeissa puutteita

Testin aluksi Kolme kovaa tutustui pakkausmerkintöihin. Kävi ilmi, että kaikissa pesuaineissa annosteluohje oli annettu vain yhdelle pyykkimäärälle. Ole hyvän annostus oli 3 kg pyykille, pesupähkinöitä kehotettiin panemaan avarasti 4-8 kuoren puolikasta, Sonettin annostus oli 5 kg pyykille. Ecoverissa pyykin määrää ei mainittu lainkaan.

huonot ohjeet (Video still, Kuva: YLE)Testissä meillä oli käytössä 6 kg pesukoneet, joille ei sopinut yhdenkään aineen annostusohje.
Jouduimmekin kysymään erikseen neuvoja maahantuojilta ja valmistajilta. Ecoveria ja Sonettia maahantuojat kehottivat käyttämään mallipyykkiimme runsaan desilitran, Elokuuta 0,4 dl ja Ole Hyvää 0,5 dl.

Testaajat totesivat ekopesuaineiden annosteluohjeet selvästi puutteellisiksi. Jos annostusohjeet eivät ole tarkkoja, pyykkäri voi ikään kuin varmuuden vuoksi hulauttaa pesuainetta kaksin verroin tarpeelliseen määrään nähden.

Voittaja ja häviäjä erottuivat selvästi

pesu (Video still, Kuva: YLE)Testaajamme pesivät puuvillapaidat 40 asteen kirjopesuohjelmilla. Pyykinpesukoneet olivat kaikki samanlaisia. Pesun jälkeen paidat kuivatettiin kuivurissa. Sen jälkeen paidat pantiin paremmuusjärjestykseen pesutuloksen mukaan.

paras tulos (Video still, Kuva: YLE)Parhaiten peseväksi ekoaineeksi osoittautui Ecover. Se puhdisti lähes kokonaan kahvin ja kaakaon ja haalisti selvästi pastakastiketta ja mustaherukkamehua. Sonett hävisi niukasti, koska kahvi- ja kaakaotahrat olivat hiukan tummempia kuin Ecoverilla pestyssä paidassa.

Elokuu ja Ole Hyvä olivat tasapäinen kaksikko. Kaikki tahrat olivat haalistuneet, mutta vähemmän kuin Ecoverilla ja Sonettilla. Pesupähkinöillä saatu tulos oli hyvin lähellä Elokuun ja Ole Hyvän tasoa. Sijoitusta huononsi se, että pesupähkinät olivat levittäneet likaa entistä laajemmalle.

Selvästi likaisimmaksi jäi pesumagneeteilla pesty paita. Testaajien mielestä liat olivat pikemminkin levinneet kuin puhdistuneet. Kaikki neljä tahraa olivat selvästi näkyvissä.

Riittääkö pesuteho?

pesuaineet (Video still, Kuva: YLE)Testiryhmän mielestä ekoaineiden pesuteho oli yleisesti ottaen melko huono.
- Lapsiperheiden likainen pyykki ei näillä aineilla puhdistu, päätteli Helena Rantanen.

Täytyy kuitenkin muistaa, että useimmat ekoaineet eivät lupaakaan pestä varsinaisia tahroja. Niiden ideana on pestä vain hiukan nuhraantunut pyykki mahdollisimman miedolla pesuaineella. Tahroihin voi sitten käyttää jämäkämpiä aineita, esimerkiksi sappisaippuaa. Kunkin pyykkääjän kannattaa siis kotioloissa kokeilla, riittääkö pesuaineen teho juuri oman tavanomaisen pyykin pesuun.

Markus Seppälä oli tyytyväinen Ecoverin pesutulokseen. Pesumagneetit eivät sen sijaan vakuuttaneet.
- On erittäin vaikea sanoa, olisiko pelkällä vedellä päässyt samaan tuloksen kuin pesumagneeteilla, hän ihmettelee.

Pertti Sundqvist arvosteli pesuaineiden annostelua.
- Hurjan paljon piti laittaa pesuainetta ja silti tulos ei ollut tuon kummempi, hän moittii.

Suurimmat annostukset olivat Ecoverilla ja Sonettilla. Toisaalta ne myös pesivät parhaiten!

Tulostaulukko

Testaajat pisteyttivät pesuaineet pesutuloksen perusteella. Hinnat on laskettu vuoden pyykeille, joka pestään 2 kertaa viikossa, normaalilla 3-5 kg kotikoneella. Ecoveria ja Ole hyvää saa ostaa ekokaupoista litroittain ja pesupähkinöitä kiloittain, joten niiden hinnat on laskettu tämän edullisimman vaihtoehdon mukaan. Pesupähkinöiden hinta puolittua tässä lasketusta, jos ne käyttää kahteen kertaan, kuten valmistaja lupaa tehdä. Pesumagneettien kustannus on suorana niiden hankintahinta: kun magneeteilla pesee pitempään, hinta halpenee.

Pyykinpesuaine Pisteet 1-5 Hinta € / vuosi
Ecover 3 54.00
Sonett 2,7 40.60
Elokuu 2.3 30.60
Ole Hyvä 2.3 17.50
Wup-pesupähkinät 2 18.70
Life Mirackle-pesumagneetit 1 68.15

Virpi Väisänen / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.