Hyppää pääsisältöön

Miehiä Tuntemattoman kulisseissa

Klassisin teatteritulkinta Väinö Linnan romaanista syntyi 1960-luvulla, ja tuohon versioon liittyy myös osa suomalaista teatterihistoriaa. Dokumentti seuraa Tuntemattoman sotilaan esitystä kulissien takaa Pyynikin kesäteatterissa 1967.

Pyynikin kesäteatterin Tuntematon sotilas oli niin suosittu, että se palasi ohjelmistoon joka kesä vuosina 1961–1969. Esityksiä oli lähes 400, ja näytelmän näki yhteensä 350 000 katsojaa.

Dokumentissa näkökulma Edvin Laineen ohjaamaan esitykseen tallennettiin kuvaamalla kulisseissa esityksen aikana erikoislaatuiset rekvisiittaratkaisut, esittäjäjoukon ilmapiiri ja näyttämötekniset temput.

Tuntemattomia esittävät Heikki Heino, Veijo Pasanen, Tapani Perttu, Matti Ranin, Kosti Klemelä, Martti Kuisma, Oiva Lohtander, Helge Herala, Harri Tirkkonen, Reino Kalliolahti, Ahti Kuoppala, Esko Roine ja Risto Mäkelä. Mukana on myös nuoria teatteriavustajia.

Kommentit