Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Operaatio jalka ja vankilapako

Rikostarinoita Suomesta -sarjasta esitetään tässä kaksi tarinaa. Ensimmäisessä selvitetään Helsingin kauppatorin edustalta merestä löytyneen jalan arvoitusta vuonna 1993. Toisessa tarinassa kerrotaan vuonna 1996 tapahtunutta erään vangin pakoa Sörkan vankilasta.

Marraskuussa vuonna 1993 Helsingin pelastuslaitoksen sukeltajakurssi oli suorittamassa koulutukseensa liittyviä sukelluksia Kauppatorin tuntumassa sijaitsevassa Vironaltaassa. Olosuhteet olivat ankeat. Ilma oli jäätävän kylmä, oli pimeää ja meriveden lämpötila oli puolitoista asteista.

Eräs palomiehistä törmäsi altaan pohjassa noin 7-metrin syvyydessä ihmisen jalkaan.

Ensin sukeltaja luuli, että kyseessä oli kouluttajien järjestämä julma pila. Mutta jalka osoittautuikin lopulta aidoksi. Edessä oli uraauurtava tutkimus, jossa pyrittiin selvittämään, kenelle jalka kuului, ja mitä oli tapahtunut.

Taposta tuomittu rangaistusvanki oli päässyt huhtikuussa lomalle Helsingin keskusvankilasta Sörnäisissä. Hän kuitenkin palasi jo seuraavana päivänä muurien taakse aikomuksenaan vapauttaa eräs vankitoveri. Aluksi sitä hän yritti heittämällä pyyhkeeseen kiedotun käsiaseen muurin yli, mutta käärö tipahti piikkilankojen päälle. Vanki kuitenkin pääsi karkamaan alumiinitikkaiden avulla.

Pakoyritys huomattiin ja vartija lähti autolla kohti karkureita, joista vankilalomalla ollut avasi vartijan nähtyään asetulen tätä kohti. Auton tuulilasiin osuneet luodit rikkoivat lasin, jotka puolestaan haavoittivat vartijaa.

Karkurit eksyttivät vartijan ja jatkoivat pakomatkaansa, jonka suunta yllättävällä tavalla muuttui. Tämä johti siihen, että he juoksivat suoraan poliisipartion eteen. Näköhavainnon jälkeen toinen vangeista nosti konepistoolin kohti poliiseja.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit