Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Operaatio jalka ja vankilapako

Rikostarinoita Suomesta -sarjasta esitetään tässä kaksi tarinaa. Ensimmäisessä selvitetään Helsingin kauppatorin edustalta merestä löytyneen jalan arvoitusta vuonna 1993. Toisessa tarinassa kerrotaan vuonna 1996 tapahtunutta erään vangin pakoa Sörkan vankilasta.

Marraskuussa vuonna 1993 Helsingin pelastuslaitoksen sukeltajakurssi oli suorittamassa koulutukseensa liittyviä sukelluksia Kauppatorin tuntumassa sijaitsevassa Vironaltaassa. Olosuhteet olivat ankeat. Ilma oli jäätävän kylmä, oli pimeää ja meriveden lämpötila oli puolitoista asteista.

Eräs palomiehistä törmäsi altaan pohjassa noin 7-metrin syvyydessä ihmisen jalkaan.

Ensin sukeltaja luuli, että kyseessä oli kouluttajien järjestämä julma pila. Mutta jalka osoittautuikin lopulta aidoksi. Edessä oli uraauurtava tutkimus, jossa pyrittiin selvittämään, kenelle jalka kuului, ja mitä oli tapahtunut.

Taposta tuomittu rangaistusvanki oli päässyt huhtikuussa lomalle Helsingin keskusvankilasta Sörnäisissä. Hän kuitenkin palasi jo seuraavana päivänä muurien taakse aikomuksenaan vapauttaa eräs vankitoveri. Aluksi sitä hän yritti heittämällä pyyhkeeseen kiedotun käsiaseen muurin yli, mutta käärö tipahti piikkilankojen päälle. Vanki kuitenkin pääsi karkamaan alumiinitikkaiden avulla.

Pakoyritys huomattiin ja vartija lähti autolla kohti karkureita, joista vankilalomalla ollut avasi vartijan nähtyään asetulen tätä kohti. Auton tuulilasiin osuneet luodit rikkoivat lasin, jotka puolestaan haavoittivat vartijaa.

Karkurit eksyttivät vartijan ja jatkoivat pakomatkaansa, jonka suunta yllättävällä tavalla muuttui. Tämä johti siihen, että he juoksivat suoraan poliisipartion eteen. Näköhavainnon jälkeen toinen vangeista nosti konepistoolin kohti poliiseja.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto