Hyppää pääsisältöön

Studs Terkel ja Amerikan unelmat

Chicagolainen radiotoimittaja ja kirjailija Louis "Studs" Terkel (1912–2008) kirjasi intohimoisesti tavallisten amerikkalaisten kokemuksia ja haaveita. Peter von Bagh ja Atte Blom kertovat hänen tuotannostaan.

Chicagossa sijaitseva WFMT-radioasema lähetti Terkelin vuonna 1952 käynnistämää nimikko-ohjelmaa kaikkiaan 45 vuoden ajan.

Terkelin kuuluisimpia kirjoja ovat mm. työelämään sukeltava Working (1974), Amerikkalaisia unelmia (1983) sekä toista maailmansotaa käsittelevä The Good War (1985).

Terkel oli intohimoisen kiinnostunut amerikkalaisten elämästä ja menneisyydestä. Hänen teoksensa ovat "suullisen historian" klassikkoja, jotka perustuvat yhteiskunnan eri alueita edustavien ihmisten haastatteluihin.

Peter von Baghin mukaan Studs Terkel "teki nauhurista välineen, jossa soi tuntemattomien elämäntarinoiden koko runous". Terkel palkittiin työstään mm. Pulitzerilla ja Yhdysvaltain taide- ja kirjallisuusakatemian jäsenyydellä.

Teksti: Jukka Lindfors