Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Lestadiolaisäitien synnytyspakko - Jumalan tahto?

Vanhoillislestadiolaiset eivät lievennä suhtautumistaan ehkäisyyn arkkipiispa Jukka Parman vetoomuksesta huolimatta.

Vanhalestadiolaisen liikkeen johto kiistää kieltojen olemassaolon. Heidän mukaansa uskovainen tietää muutenkin mitä voi tehdä ja mitä ei.

- Me liikkeenä voimme puhua vain mikä on uskon osalta opetuksen ja julistuksen sisältö. Katseemme ei yllä niin sanottuun makuukamariin, Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Voittonen toteaa.

Lestadiolaiset pitävät kiinni ehkäisykiellosta

Lestadiolaisäitien synnytykset nousivat taas kerran otsikoihin, kun Ihmisoikeusliitolle tehtiin selvityspyyntö mahdollisesta lestadiolaisten ehkäisykiellosta.

Voimala otti aiheen käsiteltäväkseen. Studioon oli saatu kolme lestadiolaisäitiä ja kaksi liikkeestä eronnutta. Keskustelu oli ajatuksia herättävä. Lestadiolaisäidit eivät kokeneet lasten synnyttämistä ongelmana - Jumalan tahto on antaa lasten syntyä.

Voimala: Lestadiolaisäitien synnytyspakko

He eivät pohtineet sitä onko Jumalan tahto kieltää ehkäisy. Tätä kysymystä ei ole olemassa. Jos joku lestadiolaisäiti kokee jatkuvan synnyttämisen ongelmaksi, niin häntä voi tukea, kuten lähimmäistä voi tukea hänen vaikeuksissaan. 

Hän ei voi kuitenkaan tukea käyttämään ehkäisyä, koska Jumalan tahto on, että lapset saavat syntyä. Osa lestadiolaisäideistä uupuu tämän Jumalan tahdon alla. Tämä ei useinkaan tarkoita uskon horjumista. Ei näille äideille, mutta uskonnolliselle liikkeelle se voi sitä tarkoittaa.

Vanhalestadiolaisten piiristä erotetut kertovat

Kumpikaan Voimalassa esiintyneistä liikkeestä eronneesta nuoresta ei sanonut luopuneensa uskosta. He olivat luopuneet lestadiolaisesta liikkeestä. Ero ei kuitenkaan ole helppo. Salome Tuomaala arvioi, että häneltä siihen meni viisi vuotta.

Eron vaikeuden ymmärtää, kun katsoo lestadiolaisista kertovan dokumentin: Ainoa oikea Jumala. Liike on yksi suuri perhe, joka täyttää koko elämän. Jos liikkeestä eroaa, niin edessä on kadotus ja tulimeri. Sen tietävät pienet lapsetkin.

 Ainoa oikea Jumala

Mutta lestadiolaisuus on myös välittämistä, turvallisuutta ja lupaus iankaikkisesta elämästä. Kun maailma on kaoottinen ja syntiä täynnä, niin lestadiolaisuus toimii oikeauskoisen elämäntavan valvojana ja suunnannäyttäjänä. Tämän takia on helppo ymmärtää, miksi Voimalan lopun kysymys siitä, mitä nuoret lestadiolaisäidit aikovat antaa liikkeelle, oli väärä. Eivät he aio antaa liikkeelle mitään. Ei se ole heidän tehtävänsä. Heidän tehtävänsä on elää uskovana.

Matkalla taivaskotiin

Kommentit