Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Leena Lander

Poikakodissa kasvanut tyttö kirjoittaa miehistä. Leena Lander vietti lapsuutensa Lausteen poikakodissa. Leenan isä toimi poikakodin tarkastajana ja perhe asui alakerrassa, pojat yläkerrassa.

"Seinät olivat ohuet. Öisin kuului outoina kaikuina kun pojat itkivät äitejään. Päivisin samat pojat tappelivat ja rääkkäsivät toisiaan", Leena Lander muistelee.

Hän varttui maailmassa, jossa miesten ja miestenalkujen raakuus ja herkkyys oli koko ajan läsnä. "Miehet ovat kirjojeni päähenkilöitä. Olen koko ikäni tutkinut miesten hurjuutta ja hulluutta".

Lapsuuden kokemukset vaikuttavat yhä myös Leenan siviilielämään. Outona poikakodin tyttönä pidetty Leena vihasi koulua ja tunsi olonsa sivulliseksi aina lukioikäiseksi asti, kunnes löysi kirjoittamisen.

Teksti: Marko Gustafsson

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto