Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Kiduttaja Pulkkisen huumeliiga

Kari "Kiduttaja" Pulkkinen sai lisänimensä itselleen Ruotsissa 1980-luvulla, koska hän uhkailemalla ja pahoinpitelemällä pakotti liigan jäseniä mukaan ryöstöihin.

Kiduttaja Pulkkinen oli tuomittu teoistaan Ruotsissa ja Suomessa kaikkiaan 13 vuodeksi vankilaan. Kun hän oli vapautumassa Kestilän varavankilasta 1994, näytti siltä, että hän oli luomassa isoa verkostoa, jonka tarkoituksena oli tuoda kovan luokan huumeita Hollannista Suomeen.

Helsingin huumerikosyksikkö iskeytyi Pulkkisen kannoille kun hän vapautui vankilasta. Huumerikosyksikön tutkijoille alkoi melko nopeasti selvitä, että Pulkkinen oli rekrytoimassa toimintaansa mukaan myös sellaisia henkilöitä, joilla ei ollut huumetaustaa ja jotka eivät olleet ennestään poliisin tuttuja.

Pulkkinen tuntui kuitenkin olevan askeleen edellä tutkijoita. Heroiinia ja amfetamiinia alkoi liikkua Suomen katukaupassa huomattavia määriä.

Teksti: Markku Kaires/Productum OY

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto