Hyppää pääsisältöön

Eräs vähemmistö - homoseksuaalit

Vuonna 1975 valmistunut ohjelma yrittää selvittää, mistä homoudessa oikein on kyse. Rikollista se enää ollut, mutta miten ihmeessä siihen pitäisi suhtautua?

Katukyselyssä "homoseksualistit" tuomittiin yleensä luonnonvastaisina. Asiantuntijatkin puhuivat "poikkeavuudesta", joka oli syntynyt erilaisten ulkoisten tekijöiden summana. Tärkeimmäksi nähtiin suhde omaan isään.

Seksuaalisuuden katsottiin määräytyvän murrosiässä ja "mikäli isä oli samaistumiskohteeksi kelpaamaton, homoseksuaalinen kehitys mahdollistui".

Rikosoikeudelliselta kannalta tilanne oli muuttunut siten, että homosuhteet rikollistava laki oli kumottu vuonna 1971. Uudessa laissa säädettiin kuitenkin homosuhteille heterosuhteita korkeammat suojaikärajat. Myös homoseksuaalisuuteen kehottava toiminta oli rangaistavaa.

Moni homo oli muuttanut suvaitsevaisuuden perässä Ruotsiin. Ohjelmassa haastateltava Seppo Lehtikangas kuitenkin kiistää, että ainakaan hän olisi niin tehnyt.

— Ei. Ruotsissa ja Suomessa voi yhtä hyvin elää homoseksuaalisena ihmisenä. Ruotsissa mä en ole ennen kaikkea homoseksuaalinen, mä olen saatanan suomalainen, se on minulle paljon tärkeämpää siellä, hän sanoo.