Hyppää pääsisältöön

Jean-Pierre Léaud, uuden aallon ikoni

Näyttelijä Jean-Pierre Leaud antoi vuonna 1959 kasvot koko uudelle aallolle. 31 vuotta myöhemmin hän nimesi Aki Kaurismäen "uudeksi uudeksi aalloksi".

Nuori Jean-Pierre Léaud (s. 1944) esitti pääosaa Ranskan uuden aallon läpimurtoelokuvassa 400 kepposta (1959). Hänen roolihahmonsa Antoine Doinel oli ohjaaja Francois Truffaut´n alter ego: vaikeuksiin joutuva pariisilainen koulupoika, joka palvoo elokuvia ja Balzacia.

Truffaut ja Léaud palasivat Antoine Doinelin tarinaan neljässä elokuvassa 20 vuoden aikana. Léaud kasvoi Antoinen roolissa aikuiseksi ja jäi tavallaan hahmonsa vangiksi – tai jonkinlaiseksi valkokankaan ”sijaiskärsijäksi”, kuten Peter von Bagh on sanonut.

Léaud näytteli myös useissa Jean-Luc Godardin elokuvissa. Ajan henki kiteytyi Maon punaisen kirjan heilutteluun Godardin elokuvassa Kiinatar (1967). Hullun vuoden 1968 jäljet puolestaan heijastuivat Léaudin rooliin Jean Eustachen elokuvassa Äiti ja huora (1973).

Léaudin myöhempien aikojen paras rooli on Aki Kaurismäen elokuvassa I Hired A Contract Killer (1990). Se toi ujon ja julkisuutta karttavan näyttelijän myös Suomeen ja Sodankylän elokuvajuhlille vuonna 1990.

Sodankylässä tehdyissä haastatteluissa hän puhuu mm. Truffaut´n, Godardin ja Kaurismäen tavasta käsitellä näyttelijöitä. Kaurismäki teki Leaudiin vaikutuksen työtavoillaan: "En ole koskaan nähnyt ketään, joka ajattelisi ja työskentelisi yhtä nopeasti."

Teksti: Kati Sinisalo & Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto