Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: John Walkerin murha

Perjantaina aamupäivällä vuonna 1996 Helsingin Malmin poliisitalolle tuotiin varastetuksi ilmoitettu Saab-merkkinen henkilöauto. Auto oli löytynyt samaisena aamuna läheisestä kaupunginosasta erään kadun varresta.

Malmin poliisin tekninen tutkija alkoi hakea autosta mahdollisia varkaan jättämiä jälkiä. Avatessaan takaluukun oli tutkijan hämmennys melkoinen, kun hän huomasi tiukkaan pakatun ison mustan jätesäkin, josta pilkotti miehen jalka.

Varastetun auton tutkinta muuttui murhatutkimukseksi. Auto siirrettiin tarkempiin tutkimuksiin Pasilan poliisitalolle. Siellä selvisi nopeasti, että vainaja oli poliisille entuudestaan tuttu John Walker -niminen mies.

John Walker oli päässyt vankilalomalle vain päivää aiemmin ja saapunut junalla Helsinkiin. Vaikka vainajan henkilöllisyys ja ilmeinen kuolinaika oli tiedossa, olivat tärkeimmät kysymykset täysin vailla vastauksia. Miksi John Walker oli surmattu, missä se oli tapahtunut ja ennen kaikkea, kuka tai ketkä olivat tekijät?

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto