Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: John Walkerin murha

Perjantaina aamupäivällä vuonna 1996 Helsingin Malmin poliisitalolle tuotiin varastetuksi ilmoitettu Saab-merkkinen henkilöauto. Auto oli löytynyt samaisena aamuna läheisestä kaupunginosasta erään kadun varresta.

Malmin poliisin tekninen tutkija alkoi hakea autosta mahdollisia varkaan jättämiä jälkiä. Avatessaan takaluukun oli tutkijan hämmennys melkoinen, kun hän huomasi tiukkaan pakatun ison mustan jätesäkin, josta pilkotti miehen jalka.

Varastetun auton tutkinta muuttui murhatutkimukseksi. Auto siirrettiin tarkempiin tutkimuksiin Pasilan poliisitalolle. Siellä selvisi nopeasti, että vainaja oli poliisille entuudestaan tuttu John Walker -niminen mies.

John Walker oli päässyt vankilalomalle vain päivää aiemmin ja saapunut junalla Helsinkiin. Vaikka vainajan henkilöllisyys ja ilmeinen kuolinaika oli tiedossa, olivat tärkeimmät kysymykset täysin vailla vastauksia. Miksi John Walker oli surmattu, missä se oli tapahtunut ja ennen kaikkea, kuka tai ketkä olivat tekijät?

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto