Hyppää pääsisältöön

Francois Truffaut kohtaa Hannu Karpon

Hannu Karpo nimittää uutta aaltoa vanhaksi, väsyneeksi mainingiksi. Truffaut kehuu Tuntematonta sotilasta parhaaksi näkemäkseen sodanvastaiseksi elokuvaksi.

François Truffaut’n (1932-84) 400 kepposen ensiesitys Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 1959 merkitsi Ranskan uuden aallon läpimurtoa.

Elokuvahistorian hienoimpiin nuoruuskuvauksiin kuuluva teos teki sen 14-vuotiaasta pääosan esittäjästä Jean-Pierre Léaudista koko uuden aallon symbolin. ”Ranskalaisen elokuvan kasvot ovat muuttuneet”, julisti Truffaut’n taistelutoveri Jean-Luc Godard.

Viisi vuotta myöhemmin uuden elokuvan aallot olivat taittuneet ja ehtineet Suomeenkin asti. Truffaut tuli Suomeen markkinoimaan uusinta elokuvaansa Pehmeä iho (1964) ja päätyi tv-uutisiin Hannu Karpon haastateltavaksi.

Karpo aloitti kutsumalla uutta aaltoa ”vanhaksi väsyneeksi mainingiksi”, johon Truffaut vastasi tiukasti: ”Minusta se ei ole menneisyyden ilmiö.” Truffaut puhui myös Godardista, improvisoinnista ja suhteestaan amerikkalaiseen elokuvaan.

Lopuksi Karpo kysyi Truffaut’n mielipidettä suomalaisesta elokuvasta. Uuden aallon mestari ryhtyi yllättäen kehumaan Edvin Lainetta: ”Tuntematon sotilas on ehkä ainoa näkemäni elokuva, joka näyttää oikeasti sodan kauheudet.”

Teksti: Kati Sinisalo