Hyppää pääsisältöön

Francois Truffaut kohtaa Hannu Karpon

Hannu Karpo nimittää uutta aaltoa vanhaksi, väsyneeksi mainingiksi. Truffaut kehuu Tuntematonta sotilasta parhaaksi näkemäkseen sodanvastaiseksi elokuvaksi.

François Truffaut’n (1932-84) 400 kepposen ensiesitys Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 1959 merkitsi Ranskan uuden aallon läpimurtoa.

Elokuvahistorian hienoimpiin nuoruuskuvauksiin kuuluva teos teki sen 14-vuotiaasta pääosan esittäjästä Jean-Pierre Léaudista koko uuden aallon symbolin. ”Ranskalaisen elokuvan kasvot ovat muuttuneet”, julisti Truffaut’n taistelutoveri Jean-Luc Godard.

Viisi vuotta myöhemmin uuden elokuvan aallot olivat taittuneet ja ehtineet Suomeenkin asti. Truffaut tuli Suomeen markkinoimaan uusinta elokuvaansa Pehmeä iho (1964) ja päätyi tv-uutisiin Hannu Karpon haastateltavaksi.

Karpo aloitti kutsumalla uutta aaltoa ”vanhaksi väsyneeksi mainingiksi”, johon Truffaut vastasi tiukasti: ”Minusta se ei ole menneisyyden ilmiö.” Truffaut puhui myös Godardista, improvisoinnista ja suhteestaan amerikkalaiseen elokuvaan.

Lopuksi Karpo kysyi Truffaut’n mielipidettä suomalaisesta elokuvasta. Uuden aallon mestari ryhtyi yllättäen kehumaan Edvin Lainetta: ”Tuntematon sotilas on ehkä ainoa näkemäni elokuva, joka näyttää oikeasti sodan kauheudet.”

Teksti: Kati Sinisalo

YLE Teema juhlistaa Ranskan uuden aallon 50-vuotisjuhlaa mittavalla elokuva- ja dokumenttisarjalla 14.3.-29.5.2009.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto