Hyppää pääsisältöön

Ior Bock ja Lemminkäisen temppeli

Suomalainen tietäjä Ior Bock sai maanrakennusyhtiön uskomaan, että Sipoon Gumbostrandin peruskalliosta löytyisi Lemminkäisen muinaistemppeli.

Ior Bock (synt. Bror Holger Svedlin, 1942-2010) toimi vuodesta 1968 alkaen Suomenlinnan oppaana. Hänen mielikuvitukselliset tarinansa sekä kiehtoivat että hätkähdyttivät kuulijoita.

Ohjelmassa Minä olen minä: Ior Bock vuodelta 1986 toimittaja Peter Berndtson vie katsojan syvälle Bockin maailmaan.

1980-luvulla Bock alkoi kertoa myyttistä "Bockin perheen saagaa", jonka mukaan ihmiskunnan alkukoti on Uudellamaalla (eli Odin-jumalan mukaan "Oden-maalla"). Bockin suku on säilyttänyt tätä salaisuutta vuosituhansia.

1980-luvun lopussa totuus oli viimein lupa paljastaa. Bock alkoi vuonna 1987 kaivaa perheen omistamalla maalla Gumbostrandissa esiin "ylimmän siittäjän Pukki Lemminkäisen" temppeliä.

Bockin onnistui saamaan myös Lemminkäinen Oy:n mukaan räjäytystöihin. Lemminkäinen vetäytyi hankkeesta vuonna 1990, kun eräät Bockin vieraista pidätettiin hashiksen hallussapidosta.

A-studio vieraili työmaalla heinäkuussa 1990. Bockin kertomus Lemminkäisen ja Joulupukin suhteesta sai toimittaja Arvo Tuomisen siinä määrin häkeltymään, että lähetysautokin suistui ojaan.

Kaivaukset jatkuivat vielä 2000-luvullakin, mutta temppeliä ei ole löydetty.

Teksti: Ida Fellman & Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Ior Bock kuoli 23.10.2010 henkirikoksen uhrina Munkkiniemessä Helsingissä. Bockin intialainen miesavustaja sai tammikuussa 2011 surman johdosta murhasyytteen.
Elokuussa 2011 Helsingin käräjäoikeus katsoi Ior Bockin surman tapoksi. Bockin tappanut intialaismies päästettiin oikeuden istunnon jälkeen vapaaksi, koska hän oli tekohetkellä syyntakeeton. Lääkäreiden mukaan mies on kuitenkin jo parantunut mielenterveydellisestä häiriöstä. Niinpä hän välttyi sekä vankilalta että pakkohoidolta. (Yle Uutiset)

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto