Hyppää pääsisältöön

Ior Bock ja Lemminkäisen temppeli

Suomalainen tietäjä Ior Bock sai maanrakennusyhtiön uskomaan, että Sipoon Gumbostrandin peruskalliosta löytyisi Lemminkäisen muinaistemppeli.

Ior Bock (synt. Bror Holger Svedlin, 1942-2010) toimi vuodesta 1968 alkaen Suomenlinnan oppaana. Hänen mielikuvitukselliset tarinansa sekä kiehtoivat että hätkähdyttivät kuulijoita.

Ohjelmassa Minä olen minä: Ior Bock vuodelta 1986 toimittaja Peter Berndtson vie katsojan syvälle Bockin maailmaan.

1980-luvulla Bock alkoi kertoa myyttistä "Bockin perheen saagaa", jonka mukaan ihmiskunnan alkukoti on Uudellamaalla (eli Odin-jumalan mukaan "Oden-maalla"). Bockin suku on säilyttänyt tätä salaisuutta vuosituhansia.

1980-luvun lopussa totuus oli viimein lupa paljastaa. Bock alkoi vuonna 1987 kaivaa perheen omistamalla maalla Gumbostrandissa esiin "ylimmän siittäjän Pukki Lemminkäisen" temppeliä.

Bockin onnistui saamaan myös Lemminkäinen Oy:n mukaan räjäytystöihin. Lemminkäinen vetäytyi hankkeesta vuonna 1990, kun eräät Bockin vieraista pidätettiin hashiksen hallussapidosta.

A-studio vieraili työmaalla heinäkuussa 1990. Bockin kertomus Lemminkäisen ja Joulupukin suhteesta sai toimittaja Arvo Tuomisen siinä määrin häkeltymään, että lähetysautokin suistui ojaan.

Kaivaukset jatkuivat vielä 2000-luvullakin, mutta temppeliä ei ole löydetty.

Teksti: Ida Fellman & Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Ior Bock kuoli 23.10.2010 henkirikoksen uhrina Munkkiniemessä Helsingissä. Bockin intialainen miesavustaja sai tammikuussa 2011 surman johdosta murhasyytteen.
Elokuussa 2011 Helsingin käräjäoikeus katsoi Ior Bockin surman tapoksi. Bockin tappanut intialaismies päästettiin oikeuden istunnon jälkeen vapaaksi, koska hän oli tekohetkellä syyntakeeton. Lääkäreiden mukaan mies on kuitenkin jo parantunut mielenterveydellisestä häiriöstä. Niinpä hän välttyi sekä vankilalta että pakkohoidolta. (Yle Uutiset)

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto