Hyppää pääsisältöön

Jacques Demy, uuden aallon romantikko

Jacques Demy muistetaan lähinnä yhdestä elokuvasta: läpilauletusta, haikeasta rakkaustarinasta Cherbourgin sateenvarjot.

Vuonna 1964 valmistuneesta uuden aallon musikaalista tuli valtava menestys maailmalla. Demyn muut hienot elokuvat ovat jääneet sen varjoon.

Ohjaajana Jacques Demy 1931-1990) oli uuden aallon suurin romantikko, joka ei koskaan luopunut kepeän runollisesta tyylistään. Hän teki musikaaleja alusta asti, mutta aluksi niissä lauloivat ja tanssivat vain kuvat, eivät ihmiset.

Demy vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 1987. Kaarle Stewen haastatteli häntä Valkokangas-ohjelmaan Seutulan lentokentällä. Demy kertoi, että omien vanhojen elokuvien katsominen on hänestä outoa: ”Se tuo mieleen niin paljon muistoja.”

Cherbourgin sateenvarjojen kuvaukset olivat Demylle suurenmoinen kokemus: ”Olimme täynnä rakkautta toisiamme kohtaan, kaikki oli ainutlaatuista.”

Demyn kuollessa elokuvaohjaaja Agnès Varda oli tekemässä puolisostaan elokuvaa Jacquot de Nantes. Varda toi elokuvan Sodankylään Demyn muistonäytökseen vuonna 1991.

Teksti: Kati Sinisalo

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto